• 0
 ≫ 

Preporuke štednje nisu obavezujuće: Bolnice, škole i socijalne ustanove izuzete

 ≫ 

Do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća i 35 velikih privrednih subjekata

  • 0
struja, štednja struje

Foto: shutterstock.com

Preporuke Ministarstva rudarstva i energetike nisu obavezujuće, već treba da podstaknu da javni sektor napravi svoje planove štednje, poručio je jutros državni sekretar tog ministarstva Zoran Lakićević.

On je za RTS objasnio da su preporuke poslate ka javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama, institucijama, i lokalnim samoupravama.

- Očekujemo da se preporuke primene gde je i u kojoj meri moguće. Preporuke se, naravno ne odnose na bolnice, vrtiće, škole, ustanove socijalne zaštite - naglasio je on.

Kako je naveo do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća i 35 velikih privrednih subjekata.

Dodao je da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor, niti bezbednost.

- Malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje novca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju - rekao je on.

Kada se radi o domaćinstvima, on je naveo da se preporuke odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja, odnosno kako koristiti bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li se koriste stare ili nove, LED sijalice.

- Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima - podsetio je Lakićević.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>