• 0
 ≫ 

Dan D za Švajcarce: Sutra se glasa za reformu penzija - najviše pogođene žene?

 ≫ 

Prema švajcarskom ministarstvu ekonomije, 2020. godine žene su primale skoro 35 odsto manje polupenzije od svojih muških kolega

  • 0
Penzionerka štednja penzija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Švajcarska sutra glasa za plan penzione reforme koji je od vitalnog značaja za očuvanje beneficija, uključujući kontroverzno povećanje starosne granice za odlazak u penziju za žene.

Švajcarski penzioni sistem u opasnosti je da bude "potopljen" od strane gigantske generacije bejbi buma koja dolazi u starosnu granicu za penziju kako se životni vek produžava, prenosi RTVE.

Dok je 2020. godine Švajcarska imala 35,6 ljudi starijih od 65 godina na svakih 100 radno sposobnih, očekuje se da će taj broj porasti na 53,3 u 2050, prema švajcarskom zavodu za statistiku.

Jedan od instrumenata za povećanje prihoda je povećanje poreza na promet, mera za koju se očekuje da će doneti 12,4 milijarde švajcarskih franaka (12,8 milijardi dolara) do 2032.

Reforma takođe zahteva da žene rade do 65. godine pre nego što dobiju punu penziju, umesto da im se dozvoljava da odu u penziju godinu dana ranije od svojih muških kolega, kao što je trenutno slučaj.

Ovo će, prema vladi omogućiti Švajcarskoj da uštedi 4,9 milijardi švajcarskih franaka (pet milijardi dolara) u narednih 10 godina.

Reforma bi takođe olakšala građanima da nastave da rade nakon zvanične starosne granice za penzionisanje, omogućavajući im da progresivno smanje svoju aktivnost do 70. godine života.

"To je stvar čiste matematike", smatra Selin Veber, članica parlamenta švajcarske Zelene liberalne partije.

- Moguće je biti feministkinja i biti za reformu. To je pitanje solidarnosti prema budućim generacijama žena - rekla je ona.

Protivnici reforme tvrde da žene i dalje pate od značajne diskriminacije i velikog rodnog jaza u platama u Švajcarskoj, što znači da primaju mnogo manje penzije od muškaraca.

Oni tvrde da je nepravedno podizati starosnu granicu za odlazak u penziju, a da se prethodno ne pozabave tim pitanjima.

- Ova reforma će smanjiti ionako niske prihode, posebno za žene koje su imale decu - rekla je Gabriela Medici, šef odeljenja za socijalno osiguranje Švajcarske federacije sindikata.

Nedostatak pristupačnih opcija za brigu o deci i nedostatak školskih kantina i nadzora posle škole u velikom delu Švajcarske primoravaju mnoge žene da rade sa skraćenim radnim vremenom kako bi se brinule o svojoj deci.

Prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), skoro 45 odsto žena koje rade u Švajcarskoj to radi na pola radnog vremena, mnogo više nego u drugim evropskim zemljama.

Shodno tome, jaz u platama između muškaraca i žena u Švajcarskoj je znatno veći od proseka OECD-a, kao i jaz u penzijama.

Prema švajcarskom ministarstvu ekonomije, 2020. godine žene u Švajcarskoj su primale skoro 35 odsto manje polupenzije od svojih muških kolega.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>