• 4
 ≫ 

Cena peleta u našem komšiluku ide do 537 evra za tonu: "Kratkoročne zabrane izvoza ne daju rezultat"

 ≫ 

Građani BiH već mesecima imaju problem sa nabavkom i visokim cenama peleta

  • 4
Pelet Foto: Shutterstock

Cene peleta u Bosni i Hercegovini premašuju 900 konvertibilnih maraka ili 460 evra za tonu, uprkos tome što je Veće ministara BiH donelo odluku o zabrani izvoza peleta do 31. oktobra.

Navodi se da pojedini trgovci tonu peleta prodaju za 920 KM (470 evra) po toni, uz čekanje na isporuku od najmanje nedelju dana. Pelet je, kada se kupuje u manjim pakovanjima, dostigao cenu od 1.000 KM (511 evra), jer džak od 15 kilograma košta 15 KM (7,7 evra), a kada se kupuje preko oglasa - još je skuplji i košta do 1.050 KM (537 evra) za jednu tonu.

Građani BiH već mesecima imaju problem sa nabavkom i visokim cenama peleta, a kako se bliže zimski meseci - problem postaje sve izraženiji. Zaključak je da kratkoročne zabrane izvoza ne daju rezultat i da bi vlasti trebalo da razmisle o alternativnim načinima kontrole cena ovog proizvoda, koji BiH proizvodi u dovoljnoj količini da obezbedi svoje stanovništvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miro

    25. septembar 2022 | 13:03

    Pa to je realna cena. Sta vi mislite koliko kosta da se proizvede tona? Fo nove godine ce otici i na 800. Ja jesam proizvodjac ali sam realan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>