• 6
 ≫ 

Pitali smo vas da li roditelji sa mnogo dece treba da dobijaju državnu pomoć? Ovo je vaš odgovor

 ≫ 

Prema aktuelnim statističkim podacima, naša zemlja bi kroz dve decenije mogla da ima milion stanovnika manje

  • 6
porodica

Foto: shutterstock.com

Nedavno smo pisali o tome da je Vlada Republike Srpske usvojila odluku da majke koje imaju četvoro i više dece, a koje su nezaposlene, od ovog meseca imaju pravo na naknadu od 750 KM (380 evra) - sve dok je bar jedno od dece maloletno.

Ta odluka je stupila na snagu 15. septembra, i odnosi se na 2022. godinu, a prava iz navedene oblasti će biti predmet zakonske regulative čija se primena očekuje stupanjem na snagu 1. januara 2023, kao trajna mera pronatalitetne politike.

U aneketi smo vas pitali "Da li i Srbija treba da unese ovakve izmene za roditelje sa četvoro i više dece?", a evo kako ste nam odgovorili:

anketa - majke i deca

Foto: Telegraf.rs

Dakle, ogroman broj (75.18%) vas smatra da Srbija treba da unese ovakve izmene za roditelje sa četvoro i više dece, jer nam je natalitet važan.

S druge strane, nezanemarljiv procenat - skoro 12 odsto - kaže da Srbija ne treba da unese ovakve izmene, jer "svako dete pravi zbog sebe".

Sve u svemu, veoma je pozitivno i ohrabrujuće što velika većina naših građana/čitalaca smatra da država treba da pomogne roditelje na ovakav način. Podsetićemo vas na tekst o natalitetu u Srbiji, u kojem se govori da bi naša zemlja kroz dve decenije mogla da ima milion stanovnika manje.

Srbija, takođe, postaje zemlja koja gubi najviše stanovnika na svetu, upravo zbog pada nataliteta, te su ovakve mere od velikog značaja. I brojne druge zemlje na svetu ne mogu da se pohvale pozitivnom statistikom.

Iako nam, kada je reč o prenaseljenosti, na um najpre padnu zemlje Azije, a pre svega Kina, čak i tamo se sada uvode populacione politike zarad podizanja nataliteta. Osim toga, Kina je izbila u prvi plan kao jedno od najskupljih mesta na svetu za podizanje dece.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đina

    25. septembar 2022 | 16:42

    Naravno da treba. Samo roditi četvoro je za nagradu, a vaspitavati, školovati i sve ostalo... Država treba da pomogne, to radi svaka normalna država u svetu.

  • Nebojša Berak

    25. septembar 2022 | 18:57

    Naravno xa treba. A svakako treba pogledati koje nacionalne grupe imaju negativan prirastaj i to favorizovati ato se tacno zna. Svaka majka sa 4 dece iz tih nacionalnih grupa pocev od Srba, Madjara,... treba da dobije nacionalnu penziju od 1000 evra. Za prvo i drugo dete ne treba davati NISTA, a kada rodi trece onda nagrad a za cetvrto penzija. Iz nacionalnih grupa koje imaju nenormalan prirastaj svepreko 2 dece treba uskratiti bilo kalvu pomoc

  • Ivko

    25. septembar 2022 | 15:21

    Ne, zbkg cwga ne neko dete vaznije ima i jedinaca koji su u teskim situacijama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>