• 0

Nemaju pristup SWIFT-u, ali imaju SPFS: Ruska "alternativa" nadmašila očekivanja

Prema rečima zvaničnika, SPFS-u je u prvih šest meseci 2022. pristupilo 50 novih subjekata iz inostranstva

  • 0
EU Evropska unija Rusija SWIFT sankcije

Foto: Shutterstock

- Ruski međubankarski sistem SPFS se proširio rekordnom brzinom ove godine - izjavila je u petak Alja Bakina, šef odeljenja za nacionalne platne sisteme centralne banke.

Podsećamo, otkako je izbio rusko-ukrajinski sukob u februaru ove godine, ogroman broj zemalja sveta je uveo sankcije Rusiji. Među tim sankcijama je i isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a.

Ruski sistem za razmenu finansijskih poruka je doživeo "ozbiljnu ekspanziju" ove godine, piše RT, jer postoji više stranih učesnika koji se povezuju.

- Od početka godine, SPFS-u je pristupilo više partija nego svih prethodnih godina postojanja sistema - rekla je Bakina na bankarskom forumu u Kazanju. Prema rečima zvaničnika, SPFS-u je u prvih šest meseci 2022. pristupilo 50 novih subjekata iz inostranstva, čime je ukupan broj porastao na 440.

Više od 100 među njima su strani subjekti iz 12 zemalja, iako regulator ne objavljuje spisak zemalja čije institucije su se uključile u sistem. SPFS je svojevrsna alternativa SWIFT-u, koja obezbeđuje prenos finansijskih poruka između banaka unutar i van Rusije.

Nastao je krajem 2014. kao odgovor na prvi talas sankcija zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, koji je, između ostalog, bio na meti niza ruskih banaka. Ranije ove godine, pošto se Moskva suočila sa daljim sankcijama zbog vojne operacije u Ukrajini, vlada te zemlje je počela da promoviše domaći sistem kao pouzdanu alternativu.

Takođe, zbog sveobuhvatnih sankcija, Moskva je ubrzala napore da se udalji od dolara i evra ka sklapanju obračuna u nacionalnoj valuti. Prema Bakinoj, SPFS se pokazao od pomoći u ovom poduhvatu, dodaje RT.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>