• 8
 ≫ 

Zapad na ivici najgore krize od 1949. godine, suočava se sa rekordnom inflacijom

 ≫ 

Uvođenje sankcija Moskvi i politika napuštanja ruskog goriva doveli su do povećanja cene goriva, pre svega gasa

  • 8
inflacija

Foto: Shutterstock

Zapadne centralne banke podižu kamatne stope u pokušaju da zaustave visoku inflaciju, uzrokujući kolaps državnih obveznica, piše Blumberg.

- Tržišta državnih obveznica širom sveta su na ivici svog najgoreg učinka od 1949. godine, kada je Evropa bila u ruševinama oporavljajući se od Drugog svetskog rata - kažu stručnjaci Banke Amerike .

- Federalne rezerve SAD i druge zapadne centralne banke prestale su da drže referentnu kamatnu stopu blizu nule da bi podržale ekonomiju, kao što su to činile tokom pandemije. Upravo je ovaj preokret imao veliki uticaj - navodi Blumberg.

Odluka američkog regulatora objavljena ove nedelje o podizanju bazne kamatne stope je poslednji ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji, tvrdi Blumberg.

Federalne rezerve SAD su u sredu, po rezultatima septembarskog sastanka, podigle baznu kamatnu stopu za 75 baznih poena - na nivo od 3-3,25 odsto godišnje. Od maja ove godine, regulator je povećao stope tri puta u pokušaju da obuzda rastuću inflaciju.

Sjedinjene Države i evropske države suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

Uvođenje sankcija Moskvi i politika napuštanja ruskog goriva doveli su do povećanja cene goriva, pre svega gasa.

Kao rezultat toga, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo na druge sektore privrede.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    26. septembar 2022 | 12:45

    Ma pukla EU, živeli na račun drugih država

  • Ana

    26. septembar 2022 | 11:01

    Jadan zapad,nek dodju kod nas,kod nas nema inflacije sve med i mlijeko a jos i ne moras da radis i da placas racune.

  • Mihajlo

    26. septembar 2022 | 12:08

    Dolar rastura euro, jen i britansku funtu. Ameri navalalili na nekretenine u Francuskoj i Engleskoj. Na prvi pogled deluje dobro za SAD, ali problem je sto njihova roba prilicno poskupela strancima a istovremeno i inflacija na domacem terenu sto im jos dize cenu...Totalni haos.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>