• 1

Naglo pao pritisak gasa na kraku Severnog toka 2: Ispituje se uzrok

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara

  • 1
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

U jednom od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na sedam bara, saopštio je operator tog cevovoda Nord strim 2 AG.

- Vanredna situacija na kraku A gasovoda ‘Severni tok 2’. Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Sputnjik.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je objavilo danas da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters i dodaje da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

Gasovod Severni tok 2, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide od kompresorske stanice "Slavjanska" u ruskom Kingisepskom okrugu Lenjingradske oblasti preko dna Baltičkog mora do obale Nemačke, trebalo je da udvostruči isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara gasa. On, međutim, nikada nije pušten u rad pošto su nemačke vlasti prekinule proces njegove sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države su stavile kompaniju Nord Strim 2 AG na listu sankcionisanih entiteta, zbog čega je bila primorana da otpusti svoje zaposlene.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>