• 11
 ≫ 

Šta do sada znamo o kvaru na gasovodima: Severni tok sumnjivo curi u Baltik, čule se i eksplozije

 ≫ 

Iz oba Severna toka curi gas u Baltičko more

 • 11
Gasovod Severni tok 1 Foto: Gazprom / WillWest News ,Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Pad pritiska u gasovodu “Severni tok 1” koji sprovodi gas od Rusije do Evrope zabeležen je samo nekoliko sati pošto je prijavljeno curenje u gasovodu “Severni tok 2” u Baltičkom moru kod Danske, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije.

Danske i švedske vlasti javile su danas da su na gasovodu “Severni tok 1” pronađena curenja na dva mesta u Baltičkom moru.

„Vlasti su sada obaveštene da postoje još dva curenja na gasovodu "Severni tok 1" koji takođe ne radi, ali sadrži gas“, navelo je dansko ministarstvo za klimu i energiju u saopštenju. Kako je navedeno, podignut je nivo nadzora na tim gasovodima.

Ograničena je i plovidba u radijusu od pet nautičkih milja.

Oba gasovoda sprovode gas iz Rusije za Evropu.

Gasovod “Severni tok 2” je završen, ali nije nikad pušten u rad, dok je “Severni tok 1” transportovao gas do Nemačke do početka ovog meseca kada je ruski Gazprom prekinuo dotok navodeći potrebu za hitnim remontom ključnih delova.

Radi se o dve lokacije koje su vrlo blizu jedna drugoj.

U oblasti curenja gasa snažne podvodne eksplozije

Švedski seizmički centar prijavio je podvodne eksplozije u oblasti curenja na Severnom toku, prenose mediji.

Dve snažne podvodne eksplozije zabeležene su u oblasti curenja gasa iz gasovoda Severni tok i Severni tok 2, objavio je na Tviteru Karl Frid Kleberg, novinar švedskog televizijskog kanala pozivajući se na lokalne seizmologe.

On je pojasnio da se incident dogodio juče.

Posle ove vesti, poskupeo gas

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je za 11 evra na 184,50 evra po megavat satu (MVh). Istovremeno, cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU).

Kremlj ne isključuje sabotaže kao uzrok oštećenja 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

„Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost pre nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok", rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tas s da li da je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Kompanija Nord Strtim AG, operater gasne mreže, saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost „celog kontinenta”.

Ozbiljna  opasnost za bezbednost i životnu sredinu

Sumnjiva curenja prijavljena na gasovodima predstavljaju „ozbiljnu opasnost za bezbednost i životnu sredinu“, smatraju stručnjaci Grupe Evroazija.

Ovo je naročito neizvesno jer je nemoguće proceniti kada će radna sposobnost sistema gasne mreže biti obnovljena.

Danske i švedske vlasti proglasile su zonu zabrane otpreme oko lokacije na koju se sumnja da je došlo do curenja u svojim pomorskim zonama, dok je Danska podigla nivo uzbune za struju i gas.

Henning Gloistein, direktor za energetiku, klimu i resurse smatra da, iako su nemačke i danske vlasti navele da je uzrok curenja nepoznat, „neplanirana curenja u podvodne gasovode su retka, jer dizajnirani su da spreče slučajna oštećenja.”

„Nekoliko izvora u EU reklo je da sabotaža izgleda verovatna. Ni jedan gasovod nije isporučivao komercijalni gas u vreme curenja, ali s obzirom na to da su obe linije i dalje bile pod pritiskom i svaka ima kapacitet da dovede oko 165 miliona kubnih metara gasa teškog metana dnevno“, rekli su, dodajući:

„Ovo curenje predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost i životnu sredinu, posebno ako Rusija ne prestane da pumpa gas u sistem".

Najnoviji izveštaj o curenju još manje čini verovatnoću da će se snabdevanje Evrope gasom nastaviti pre zime, kažu analitičari.

„U zavisnosti od obima štete, curenje bi moglo značiti čak i trajno zatvaranje obe linije“, saopštila je Eurasia Group.

Istorijat gasovoda

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Severni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Severnim tokom 1 po dnu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.

Video: Lepota i tuga u isto vreme od koje zasataje dah: Nezapamćeno nizak vodostaj na Zlatarskom jezeru

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mihajlo

  27. septembar 2022 | 15:16

  Nemci kao i rusi su potvrdili da je sabotaza. Postoje nezvanicne informacije da je to izvrsila privatna vojna kompanija pod vodjstvom 6. americke flote, posto se u blizini odrzavaju zdruzene vezbe SAD i V.Britanije.

 • Nes

  27. septembar 2022 | 14:50

  Sad samo potpalite fitilj.

 • Milan

  27. septembar 2022 | 18:45

  Treba pitati Amere i Britance. Mislim da je to njihov zajedički poduhvat.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>