• 0

Država uvećava udeo u Er Srbiji na 83,6%, Etihad se ne povlači

U Er Srbiji navode da nisu tačni ni medijski natpisi da je iz "našeg budžeta upumpano više od 200 miliona evra" u srpskog avio-prevoznika.

  • 0
ER SRBIJA  avion, air serbia, aerodrom, pista Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Republika Srbija će posle druge dokapitalizacije Er Srbije, koja je u toku, povećati svoj vlasnički udeo u srpskom avio-prevozniku sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihad ervejza biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto, objavila je Er Srbija.

"Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom", saopštila je Er Srbija reagujući na tvrdnje pojedinih medija da je u toku "prinudno sletanje" Er Srbije pod okrilje države.

U Er Srbiji navode da nisu tačni ni medijski natpisi da je iz "našeg budžeta upumpano više od 200 miliona evra" u srpskog avio-prevoznika.

U srpskoj avio-kompaniji podsećaju da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila najveća kriza u njenoj istoriji, usled pandemije korona virusa.

"Avio-industrija jedna je od najteže pogođenih grana industrije uopšte. Posledice navedene krize osećaju se i danas. U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju", naveli su iz Er Srbije.

Dodaju da je tako, kada je reč o Er Srbiji, u decembru 2020. godine sprovedena dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije kovid 19.

"Upravo je u toku proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije. Oba postupka su sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid - 19, te ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Er Srbije", navodi se u saopštenju.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je, napominje se u saopštenju, na zahtev Er Srbije, u skladu sa pomenutom uredbom Vlade Srbije kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

U Er Srbiji ističu da je regulatorni okvir Srbije u potpunosti usklađen sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije kovida 19, uključujući i dokapitalizaciju.

"Dokapitalizacijom je kompaniji omogućeno da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa koje su nastupile tokom 2020. i 2021. godine. Takođe, na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i prevazilaženje teškoća izazvane pandemijom, a kompanija će raditi na daljem osnaživanju svoje pozicije regionalnog lidera i nastaviće da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, imajući u vidu da je u postupku dokapitalizacije učestvovao samo većinski akcionar (država), udeo manjinskog akcionara (Etihada) u vlasništvu se prirodno smanjivao u određenoj meri.

"Etihad je strateški partner Er Srbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ''know-how-om'', znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju, kakva je Er Srbija danas. Partneri iz Etihada su partnerski i profesionalno sa Er Srbijom delili znanje i resurse u funkciji razvoja zajedničkog projekta. I dan-danas, predstavnici Etihada aktivno učestvuju u radu našeg Nadzornog odbora, te svakodnevno sarađuju sa menadžmentom kompanije", navode iz Er Srbije.

Prvom dokapitalizacijom udeo državu u vlasništvu Er Srbije povećan je sa 51 na 82 odsto, odnosno sa oko 100 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>