• 1

Otvoren gasovod Baltik Pajp: Još jedna ruta za sigurnost

Početak tranzita gasa preko tog cevovoda planiran je za 1. oktobar

  • 1
Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

U mestu Goleniovu, u Poljskoj, danas je održana svečana ceremonija otvaranja gasovoda Baltik Pajp, čime je ozvaničen kraj izgradnje te ključne rute za transport gasa iz Norveške preko Danske do Poljske i susednih zemalja, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

Baltik Pajp će omogućiti uvoz do 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Norveške u Poljsku i transport tri milijarde kubnih metara gasa iz Poljske u Dansku.

Početak tranzita gasa preko tog cevovoda planiran je za 1. oktobar 2022. godine.

Projekat, koji je podržala Transevropska mreža za energiju, unapređuje diversifikaciju snabdevanja gasom centralne i istočne Evrope i baltičkih država, otvarajući nove uvozne rute iz Severnog mora u Evropsku uniju, navodi se na sajtu EK.

Baltik Pajp je projekat od zajedničkog evropskog interesa od 2013. godine i finansiran je sa oko 267 miliona evra sredstva EU preko Instrumenta za povezivanje Evrope, što je pomoglo da se završe neohodne pripremne studije i građevinski radovi.

Video: Antić: U bliskoj budućnosti neće imati ko da gradi kuće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. septembar 2022 | 17:09

    Па ето, решен прблем...:):):)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>