• 3
 ≫ 

Grundfos otvorio novu fabriku u Inđiji: "Pa, da uzmem muštuluk, povećaće vam plate 15%"

 ≫ 

Investicija vredna 20 miliona evra

  • 3
Inđija Grundfos

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Danska kompanija Grundfos otvorila je danas novi pogon u Inđiji za proizvodnju pumpi, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je izjavio tokom obilaska nove fabrike da ta kompanija sada ima dva proizvodna pogona u Inđiji na ukupno oko 43.000 metara kvadratnih, kao i da su vlasnici najavili da će u novembru povećati plate radnicima 15 odsto.

Vučić je rekao da se prvi pogon u Inđiji prostire na oko 26.000 kvadrata i novi na 17.000 kvadrata. Samo dve ili tri fabrike imaju proizvodne pogone na tolikoj površini, dodao je Vučić.

Predsednik je sa menadžmentom obišao proizvodne hale i razgovarao sa radnicima, pitao ih da li je težak posao, kakav je proces proizvodnje, odakle su i slično.

Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što je video i primetio da je proizvodnja dosta automatizovana. Predstavnici kompanije su mu rekli da krug fabrike ima i sportske terene i teretanu za rekreaciju radnika.

Predsednik je rekao da bi Srbija mogla da privuče još investitora iz Danske.

Vučić je rekao jednoj radnici da su mu vlasnici fabrike rekli da će u novembru povećati plate 15 odsto.

"Pa da uzmem muštuluk", rekao je Vučić u šali.

Investicija od 20 miliona evra

Nova fabrika Grundfosa prostire se na 17. 000 kvadratnih metara, a investicija je vredna 20 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvuju i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn.

Grundfos će u novoj fabrici proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivače pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a celokupna proizvoodnja biće namenjena izvozu.

Kamen temeljac za novi pogon položen je početkom jula 2021. godine. Grundfos je u prvoj fabrici u Indiji imao oko 900 radnika, a novi pogon biće treća po veličini fabrika te kompanije u svetu.

Nova će imati takozvani zlatni ekološki certifikat, odnosno projektovana je tako da bude potpuno energetski nezavisna i da reciklira celokupnu količinu otpadnih voda.

Glavni proizvodi Grundfosa su pumpe za grejanje, klimatizaciju, za vodosnabdevanje, pumpe za otpadne vode i dozirne pumpe.

Ova danska kompanija koja posluje u celom svetu 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čcini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe.

Grupa ima više od 100 kompanija sa 19. 500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    28. septembar 2022 | 14:26

    Plate povećane zato što će od prvog januara minimalac biti 40000 din.

  • Vaske

    28. septembar 2022 | 14:40

    Bravom plate sa povecanjem 35 000😂😂😂

  • terza1.

    28. septembar 2022 | 17:49

    Plate veće 15%, a sve ostalo 40%. Neka je sa srećom!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>