• 0
 ≫ 

Energetska kriza "gasi" proizvodnju nekih lekova u Evropi

 ≫ 

Ministri energetike 27 zemalja EU sastaće se u petak kako bi se dogovorili o merama za ublažavanje energetske krize u Evropi

  • 0
hiv, sida, aids tablete lekovi

Foto: Shutterstock

Evropski proizvođači lekova upozorili su da bi mogli da prestanu da proizvode neke jeftine generičke lekove zbog rasta troškova za električnu energiju, pozvajući na reviziju načina na koji se utvrđuju njihove cene, što je najnovija industrija koja traži pomoć usled pridubljivanja energetske krize.

Lobi grupa industrije generičkih lekova, "Lekovi za Evropu", koja zastupa faramceutske kompanije kao što su Teva, Novartisov Sandoz i Frezenijusovo preduzeće Kabi, uputila je u utorak ovim povodom otvoreno pismo ministrima energetike i zdravlja zemalja članica Evropske unije, izveštava Rojters.

Ministri energetike 27 zemalja EU sastaće se u petak kako bi se dogovorili o merama za ublažavanje energetske krize u Evropi, a na stolu su predlozi o uvođenju nameta na ekstra profite kompanija iz sektora fosilnih goriva i limitiranje veleprodajnih cena gasa.

Portparol češkog predsedništva EU potvrdio je prijem pisma, ali je naveo da je teme o kojima će se razgovarati u petak odobrila Evropska komisija i da dnevni red za sada ne uključuje rešenja koja su posebno namenjena proizvođačima lekova.

Pismo je takođe upućeno Komisiji, koja kasno sinoć nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentarom. Struja je nekim fabrikama lekova u Evropi poskupela deset puta, a troškovi nabavke sirovina su porasli između 50 i 160 posto, navodi se u pismu.

Udruženja proizvođača generičkih lekova u državama članicama Unije takođe su uputila peticije nacionalnim zdravstvenim vlastima za veću fleksibilnost u pogledu cena lekova, saopštila je organizacija "Lekovi za Evropu".

„Možda ćemo prekinuti proizvodnju tri, a možda pet proizvoda zbog direktnog i indirektnog uticaja povećanja troškova energije“, izjavila je Elizabet Stampa, glavna izvršna direktorka španskog proizvođača generičkihg lekova i farmaceutskih zastojaka Medihem SA.

Generalni direktor grupe "Lekovi za Evropu" Adrijan Van Den Hoven rekao je za Rojters da veći troškovi energije pogađaju ovaj sektor koji je primoran da se konsoliduje usled cenovnog pritiska, zbog čega će tržište biti ranjivije u smislu prestanka isporuka i nestašice lekova, prenosi Tanjug.

„Viši troškovi energije pojedu sve marže mnogih proizvođača esencijalnih lekova koji su u sistemu fiksnih cena po kojem funkcionišemo u Evropi“, rekao je on.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>