• 1

"Ćutanje uprave krši ugled": Kazne i do 100.000 dinara

Poverenik obeležio Dan prava javnosti da zna 2022.

  • 1
Poverenik, Dan javnosti da zna

Foto: Marko Rupena

„Ćutanje uprave krši ugled, ne samo tog organa već i države. Od primene usvojenih izmena i dopuna Zakona, samom najavom izdavanja prekršajnih naloga od strane Poverenika, ćutanje uprave smanjeno je sa 80% na 35%. Dugoročni efekti ovih izmena videće se tek za godinu dana. Takođe, izmenama Zakona omogućeno je i otvaranje područnih kancelarija. Prvu ćemo otvoriti u Novom Sadu u narednih mesec dana, a u Nišu i Кragujevcu do kraja ove godine.“ istakao je danas u uvodnom obraćanju Poverenik Milan Marinović, tokom obeležavanja Dana prava javnosti da zna 2022.godine.

U uvodnom izlaganju učestvovali su i predstavnici stranih delegacija: šef Delegacije EU u Srbiji nj.e. Emanuele Žiofre, zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji gđa Sara Gruen, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu g. Tobias Flesenkemper i direktor Misije USAID u Srbiji gđa Bruk Ajšam.

Oni su razmenili mišljenja o usvojenim izmenama i dopunama Zakona, jednoglasno naglasivši da je slobodan pristup informacijama preduslov odgovornog rada organa javne vlasti.

Ovom prilikom dodeljene su nagrade organima za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama za 2022. godinu. U kategoriji republičkih organa nagrada je dodeljena Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u kategoriji pravosudnih organa Višem sudu u Novom Sadu, u kategoriji pokrajinskih organa Direkciji za robne rezerve AP Vojvodine, i za najbolji informator o radu Ministarstvu kulture i informisanja.

U kategoriji lokalnih organa javne vlasti prvi put su dobitnici dva organa lokalne samouprave-Grad Subotica i Grad Кruševac. U kategoriji najviših državnih organa nije dodeljena nagrada, kao ni posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama.

Na kraju skupa Poverenik Marinović ukazao je na zabrinjavajuće mali odziv organa vlasti koji su se registrovali i objavili informator o radu na platformi koju vodi i održava Poverenik.

Od procenjenih 15 000 organa vlasti registrovalo se samo 450, od kojih je tek 30 objavilo informator. On je podsetio na 16. novembar kao značajan datum koji treba upamtiti jer tada ističe zakonski rok da se objavi informator o radu na navedenoj platformi. Ukoliko do tada organi ne ispune obavezu, Poverenik će sprovesti zakonsko ovlašćenje i protiv rukovodilaca tih organa vlasti inicirati prekršajne postupke. Za te prekršaje propisana je novčana kazna od 20.000 do 100.000 dinara.

Od ove platforme i organi će imati koristi, jer što više informacija objave biće manje zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Tim povodom predstavljeni su Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu i XI publikacija „Stavovi i mišljenja Poverenika“ .

Služba Poverenika organizuje ovaj Dan u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Telegraf Biznis je razgovarao sa povernikom uoči obeležavanja ovog važnog datuma. Kako je rečeno za naš portal, pet Vranjanaca poslalo je 5.000 žalbi za mesec dana, zbog čega će uslediti oštre kazne. Poverenik nam u intervjuu otkriva i ko sada najviše ćuti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>