• 2

"Prvi put za 11 godina morali smo da dignemo cene": U poznatoj beogradskoj cvećari ljiljan sada košta 350 RSD

povećane su i cene svih ukrasa koji su namenjen da se obogati buket

  • 2
cveće baštovanstvo saksija presađivanje cveća

Foto: Shutterstock

Neprestani rast cena, na svetskom planu, sve više izaziva revolt kod potrošača. Čitaoci su sa nama u prethodnom periodu podelili i svoja iskustva, koja su povezana za rast cena na svim poljima. Ali nekako, čini se da svaki dan novo poskupljenje iznenadi.

Jedan od takvih jeste i rast cena u cvećarama. 

To je jedan od biznisa koji godinama opastaje uz sve nedaće, a reč je o uglavnom rezanom cveću koje uglavnom kupujemo kada su neke specijalne prilike.

Sve i da je reč o sadnicama, poznato je da cvećare najviše novca uzimaju na račun rezanog cveća, a najviše se prodaju lale, ruže, gerberi, ljiljani, kale, iris, orhideje, karanfili.

Za lep i "bogat" buket kupci su spremni da plate i nekoliko hiljada dinara: i to uglavnom u danima kada su slave, ako idu na svadbe i razne proslave, kada su godišnjice, 8. mart, 14. februar itd.

Sada međutim, za sve te bukete, pa i pojedinačne primerke, biće vam potrebno mnogo više novca. 

Kako se naš portal uverio na licu mesta u jednoj cvećari koja je poznata na Novom Beogradu, cene su povećane za najmanje 100 dinara. Ljiljan koji je nekada "dovoljan sam sebi", do pre par nedelja koštao je 250 dinara. Sada, njegova cena je 350 dinara. 

Dodatno, povećane su i cene svih ukrasa koji su namenjeni da se obogati buket.

Aloe vera, biljka, cveće, nega cveća

Foto:Shutterstock

"Prvi put za 11 godina digli smo cene u cvećari. Sve je poskupelo, morali smo i mi da menjamo cenovnik", kaže nam S.M.(46) radnica i vlasnica ove cvećare.

Prema njenim rečima, nabavka sirovina je poskupela, a rezano cveće je samo deo njihovog arsotimana. Tako, više pojedinačan rezani cvet ne možete da nađete ispod 300 dinara, dok je najjeftiniji buket oko 750. Cene "bogatijih" idu i do nekoliko hiljada dinara. 

Ono što svakako najviše pogađa budžete miliona domaćinstava jeste rast cena osnovne hrane, a tu spadaju hleb, žitarice, jaja, mleko, jogurt, meso i mesni proizvodi. Najviše negativnih reagovanja naši čitaoci imaju na cene jogurta i mleka.

U anketi smo vas nedavno pitali i šta vas lično najviše pogađa, odnosno koja poskupljenja vam remete budžet, a kako ste glasali, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    28. septembar 2022 | 23:06

    Cekajte, znam razlog za to.Putin je kriv jer je napao Ukrajinu.

  • Realna

    29. septembar 2022 | 09:41

    Kod nas u Nisu iste te bukete i ostalo cveće kupis ispred pijace za pola cene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>