• 1

Šanse su očigledne: Kriza će pogoditi svet

Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije

  • 1
Energetska kriza

Foto: Shutterstock

Signalne lampice upozorenja trepću u globalnoj ekonomiji jer visoka inflacija, drastično povećanje kamatnih stopa i rat u Ukrajini uzimaju svoj danak.

Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije, prema modelu verovatnoće američke istraživačke organizacije "Ned Dejvis Riserč" (NDR).

Druge situacije u kojima je model verovatnoće nastupanja recesije bio ovako visok zabeležen je tokom ozbiljnog ekonomskog pada 2020. godine i tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009, izveštava američka tv stanica Si-En-En (CNN).

„Ovo nagoveštava da će rizik od ozbiljne globalne recesije rasti još neko vreme, odnosno i u 2023“, napisali su ekonomisti NDR-a u izveštaju.

Pošto centralne banke pojačavaju napore kako bi inflaciju stavile pod kontrolu, raspoloženje ekonomista i investitora postaje sve turobnije.

Sedam od 10 ekonomista koje je anketirao Svetski ekonomski forum (WEF) smatra da je globalna recesija barem donekle verovatna, navodi se u izveštaju objavljenom u sredu. Ekonomisti su povukli svoje ranije prognoze ekonomskog rasta i očekuju da će plate prilagođene inflaciji nastaviti pad do kraja ove i sledeće godine.

S obzirom na porast cena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli da dovedu do građanskih nemira. Sedamdeset devet procenata ekonomista koje je anketirao WEF predviđa da će rast cena izazvati socijalne nemire u zemljama sa niskim prihodima, dok su takva prognoze u ekonomijama sa visokim dohotkom 20 odsto.

novac, finansijska kriza

Pixabay.com

Investitore takođe sve više brine to što je industrijski indeks Njujorške berze Dau DŽons potonuo na medveđe tržište u ponedeljak, prvi put od marta 2020.

„Naš centralni scenario je teško przemljenje ekonomije do kraja 2023. Biću jako iznenađen ako iduće godine ne budemo imali recesiju“, izjavio je američki milijarder i investitor Stenli Drkenmiler na jednom skupu u sredu.

Čak i zvaničnici Federalnih rezervi (FED) priznaju da postoji rastući rizik od privrednog pada.

Ipak, ima i nekih svetlih tačaka, posebno u Sjedinjenim Državama, najvećoj svetskoj ekonomiji, dodaje CNN i napominje da je američko tržište rada i dalje istorijski snažno, pri čemu je stopa nezaposlenosti blizu najnižeg nivoa od 1969. Američki potrošači nastavljaju da troše novac, a i korporativni profiti su solidni.

Postoji nada da će se najgora inflacija u SAD u poslednjih 40 godina "ohladiti" u narednim mesecima kako ponuda bude sustizala potražnju.

Istraživači NDR-a kažu da je, iako rizici od recesije rastu, njihov model verovatnoće recesije u SAD „još uvek na najnižem nivou“.

„Nemamo ubedljive dokaze da su SAD trenutno u recesiji“, napisali su istraživači NDR-a u izveštaju.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>