• 3

Plan B: Slovačka traži finansijsku pomoć EU ili prekida isporuke prodate struje

Glavni proizvođač prodao je unapred električnu eneregiju za iduću godinu po cenama znatno nižim od sadašnjih

  • 3
Struja novac poskupljenje evro

Foto: Shutterstock

Slovačka bi mogla da obustavi isporuke električne energije drugim zemljama Evropske unije ako ne dobije dodatnu pomoć da se izbori sa rastućim cenama energije, upozorio je danas premijer Eduard Heger, ocenivši da mere o kojima se do sada dogovorio blok ne idu dovoljno daleko.

Ministri energetike EU odobrili su na današnjem sastanku paket mera koji uključuje: namet na ekstra profit kompanija u sektoru fosilnih goriva koji ostvare ove ili sledeće godine, zatim namet na višak prihoda koji proizvođači električne energije s niskim troškovima ostvaruju od rastućih cena struje, i obavezno smanjenje potrošnje električne energije za 5 posto tokom perioda kada su cene na vrhuncu.

Slovački premijer je, međutim, rekao da nema sporazuma o raspodeli prihoda ostvarenih od pomenutih nameta na nivou EU, mada postoji odredba o tome na bilateralnoj osnovi, prenosi Rojters.

Heger je naveo da je to problem za Slovačku, jer je njen glavni proizvođač prodao unapred električnu eneregiju za iduću godinu po cenama znatno nižim od sadašnjih, pa slovački distributeri i kupci sada moraju da kupuju struju po višestruko višoj ceni.

- Slovačka neće prikupiti dovoljno prihoda od odobrenog paketa. Ove mere nam ni na koji način ne pomažu u borbi protiv energetske krize, najveće od Drugog svetskog rata - rekao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da je Slovačka jasno rekla da ako se želi rešenje koje će biti delotvorno u celoj EU, onda to treba da bude oporezivanje nesrazmernog profita na panevropskom nivou, a onda bi se tako prikupljenja sredstva preraspodelila pojedinačnim zemljama članicama prema nivou njihove potrošnje.

- Ako nam ne pomognete finansijski, mi nećemo dozvoliti (ekonomski) kolaps, stoga imamo plan B - struja proizvedena u Slovačkoj neće otići zemljama koje su je unapred kupile, već ćemo je dati našim građanima, našim preduzećima - poručio je Heger.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤣🤣🤣

    30. septembar 2022 | 18:19

    Počela unutrašnja igranka u EU

  • Žika

    30. septembar 2022 | 19:32

    U mom selu kažu:-"Nije mnogo debeo". Hoćete u uniju i eto vam ga sada. Ko da vam sad pomogne kada se svi suočavaju sa istim problemom?

  • nesa151

    1. oktobar 2022 | 10:35

    Jelte vi iz vlade SRBIJE jer to ta EU sto "pomaze svoje clanove"?Ma nece biti to je opet FASISTICKA TVOREVINA jer sav kapital pre pada Berlina prenet u USa ali i to se potrosilo,pa sad moraju da pljackaju glupe eVROPLJANE!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>