• 4

"Stavite zemlje Zapadnog Balkana na listu sa drugim iz EU": Vučić uputio molbu Ursuli fon der Lajen

Danas je pušten u rad gasni interkonektor Bugarska - Grčka

  • 4
Puštanje u rad gasnog interkonektora Bugarska Grčka Aleksandar Vučić

Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Sofiji gde je prisustvovao puštanju u rad gasnog interkonektora Bugarska-Grčka.

Prilikom obraćanja, predsednik je zamolio predsednicu Evropske komisije Urusulu fon der Lajen da stavi zemlje Zapadnog Balkana na zajednički listu zemalja EU kada je reč o cenama energenata.

- Draga Ursula, ne slušajte 100 odsto mog prijatelja Kirijakosa Micotakisa i nemojte 100 odsto da ponovite mere iz doba borbe sa kovidom - zahvalni smo na vašoj podršci, ali kada govorimo o novcu, mi ne možemo da apsorbujemo ove cene energenata i molimo vas da zemlje ZB stavite na tu listu zajedno sa drugim iz EU i znam da će se moj prijatelj Micotakcis složiti sa tim da stavite naše zemlje ZB na isti spisak sa zemljama EU kada je reč o cenama i bićemo vam beskrajno zahvalni - poručio je.

Predsednik se nada da će u isto ovo vreme naredne godine biti održana svečana ceremonija u Srbiji.

- Otvaranje gasnog interkonektora veoma je važan i za Srbiju, već smo počeli da gradimo interkonektor između Bugarske i Srbije. Trebalo bi da bude gotov naredne godine - dodao je Vučić.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, počeo je sa radom jutros u 7 časova.

Prenosiće gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala da se Evropa nalazi na kritičnom raskršću, jer je energetska kriza ozbiljna, ali je ubeđena da svi zajedno mogu da izađu na kraj sa tim.

- Kriza jeste ozbiljna i zahteva od Evrope zajednički odgovor, koji će omogućiti da se smanje cene energenata za domaćinstva i privredu. Mi to možemo - rekla je Fon der Lajen i dodala da su se juče svi u EU složili da se ograniče izuzetne zarade koje ostvaruju pojedine energetske kompanije, i da se ciljano pomaže osetljivim domaćinstvima i firmama.

Poručila je da se moraju zaštititi osnove naših privreda i jedinstveno tržište EU u kojem, kaže, leži snaga Unije.

- Bez zajedničkog evropskog rešenja, ozbiljno rizikujemo da dođe do fragmentacije, zato je od ključne važnosti da sačuvamo jednake uslove za sve na jedinstvenom tržištu, da izbegnemo narušavanje i turbulenacije. Moramo da uradimo više, da suzbijemo rast cena energenata, moramo da uložimo zajedničke napore i o tome ćemo razgovarati za nekoliko dana u Pragu - kazala je Fon del Lajen.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    1. oktobar 2022 | 12:48

    Molite se Bogu ,sve ostale prestanite da molite više će nas postovati.

  • Bora konj

    1. oktobar 2022 | 13:21

    Verovatno ce nas staviti, kad ispunimo šta se od nas traži

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>