• 0

U omiljenoj zemlji Srba za rad uvode lakši pristup: Crvene i bele karte put do radnika

Reforma je uzela u obzir mnoge zahteve preduzetnika, kao i radne snage, između ostalog, ubrzanje postupka rešavanja zahteva za dobijanja "crveno-belo-crvene karte"

  • 0
beč, austrija

Beč / Foto: shutterstock.com

Reforma takozvane "crveno-belo-crvene karte", koja je stupila na snagu, olakšava pristup stranoj radnoj snazi tržištu rada Austrije.

Mnoga preduzeća u Austriji imaju problema da nađu kvalifikovanu adnu snagu. Zbog toga je još u julu vlada odlučila da sprovede reformu "crveno-belo-crvene karte".

Cilj vlade je da stvori moderno tržište rada, koje bi olakšalo pristup kvalifikovanoj radnoj snazi i učinio efikasnijim proces podnošenja zahteva za dobijanje dozvola. Reforma je uzela u obzir mnoge zahteve preduzetnika, kao i radne snage, između ostalog, ubrzanje postupka rešavanja zahteva za dobijanja "crveno-belo-crvene karte".

Od sada je put do te karte olakšan i za osobe, koje su tokom radnog veka menjale profesiju, ili su se bavili nečim drugim od onog što su učili. Poseban fokus je na stručnoj radnoj snazi za privremene projekte na tržištu rada.

Posebno u turizmu, nezi i zdravstvu nedostaje radna snaga, pa reforma sada omogućava manje birokratski put do dobijanja dozvola. Takođe se za projekte mogu ubuduće dovoditi strani radnici na do šest meseci, a za to im je potrebna samo viza i dozvola za rad bez sveobuhvatnog postupka.

Posebno od ove novine profitiraće radna snaga iz IT sektora.

Naknadno oni mogu zatražiti i "crveno-belo-crvenu kartu", koja im obezbeđuje duži boravak i pravo rada. Sada preduzeća mogu bez većih birokratskih procesa zatražiti "crveno-belo-crvenu kartu" za radnu snagu koju dovode iz inostranstva.

Sezonska radna snaga, koja je već tri godine radila u Austriji ima od sada mogućnost da dobije "crveno-belo-crvenu kartu".

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>