• 3

Inflacija u Turskoj na novom maksimumu od 83,4%

Rastu inflacije doprinosi i ruska invazija na Ukrajinu i pad lire

  • 3
Turska, frana na ulici, fast food, cena hrane, inflacija

Foto: Berkcan Zengin/GocherImagery / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u septembru od 83,45 odsto, prema današnjim zvaničnim podacima, pri čemu rast cena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Turski institiut za statistiku saopštio je da su potrošačke cene u septembru porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 procenta, prema podacima statistike.

Ekonomski eksperti tvrde da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a jedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cena je ocenila danas da godišnja stopa inflacije iznosi 186,27 procenata.

Turska centralna banka je prošlog meseca ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši je na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i disbalansu tekućeg računa. Lira je izgubila više od 50 posto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava ključnu kamatu krajem prošle godine, dodaje AP.

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim stavom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do rasta cena, što je u suprotnosti sa etabliranom ekonomskom teorijom. Rastu inflacije doprinosi i ruska invazija na Ukrajinu i pad lire.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamate podstaći proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsednik Erdogan je izjavio da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Video: Vučić je ispratio turskog predsednika koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    3. oktobar 2022 | 13:24

    Sto se ne pise kolika je inflacija u Srbiji. Cene otisle u nebesa a plate iste i nikakve.

  • @Kiki

    3. oktobar 2022 | 12:59

    Mislite da je kod nas manja. Džaba se mučite tu smo rekorderi kad su izbrisali 24 nule 92.god. Plus prazne prodavnice. A na vlasti ista koalicija kao sad. Ima srba koji pamte i ne plaše se da objave. Hvala na ne objavljenim komentarima.

  • Nole

    3. oktobar 2022 | 17:33

    To je kada se zameris Americi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>