• 0

"Šta zaista znamo o alternativama za cigarete"

Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati ankete koju je sproveo NOPS, a koji su između ostalog pokazali da 67 posto ispitanika razume da je udisanje duvanskog dima najveći problem kada je pušenje u pitanju

  • 0
Duvan cigarete

Foto: Shutterstock

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) organizovala je okrugli sto pod nazivom “Šta zaista znamo o alternativama za cigarete” sa ciljem da potrošači dobiju dodatne informacije kako o štetnosti pušenja, tako i o proizvodima koji se na domaćem tržištu promovišu kao “manje štetne alternative”.

Dr Branislav Tušek je na ovom okruglom stolu istakao kako osobe u starosnoj dobi od 15 do 25 godina počinju da koriste duvanske proizvode i da bi upravo iz tog razloga u što ranijem dobu trebalo da se krene sa određenim vidom edukacije o štetnosti duvanskog dima po zdravlje.

“Pored malignih bolesti koje se najviše vezuju za konzumiranje duvanskih proizvoda, bolest novog doba jeste hronična opstrukcija pluća koja je veoma rasprostranjena i svake godine se povećava broj obolelih od iste. Najčešći uzrok tome je duvanski dim, samo konzumiranje ili česta izloženost duvanskom dimu”.

Na pitanje moderatora da li su alternativni proizvodi koji postoje na tržištu zaista bolja opcija od cigareta, dr Tušek kaže da imajući u vidu da su sagorevanje i duvanski dim najveći problem, proizvodi koji ne sagorevaju duvan mogu biti prelazno, bolje rešenje za pušače koji bi svejedno nastavili da puše, za šta postoje i naučni dokazi. Ali krajnji cilj i jedino sasvim bezbedno rešenje jeste potpuni prestanak pušenja ili korišćenja bilo kakvih zamena za cigarete, tvrdi ovaj stručnjak.

Govoreći o svojim motivima zašto je prešao na nesagorevajuće duvanske proizvode, konzument ovih proizvoda je naveo: “Kao jedan od motiva zašto sam prešao na nesagorevajuće duvanske proizvode je taj što se meni lično smanjila potreba za nikotinom, u odnosu na period kad sam pušio redovne cigarete. Probao sam ove proizvode iz čiste radoznalosti, ali i želje da pronađem alternativu za tradicionalne duvanske proizvode čije sam štetnosti po zdravlje svestan i koje sam planirao da ostavim. Jedan od razloga što sam prešao na alternativni duvanski proizvod je taj što mi ljudi u okruženju više ne prigovaraju zbog dima od cigareta ili neprijatnih mirisa koji im ostaju na garderobe”.

Sa druge strane, konzument tradicionalnih cigareta je izjavio kako je probao neke alternativne duvanske proizvode, ali da on lično istima nije zadovoljan iz razloga što smatra da nisu ekonomični, da traju značajno kraće od redovnih cigareta i da nikako ne mogu biti zamena za klasične cigarette. Njemu aromu i miris redovne cigarete ništa ne može da zameni, ali smatra da svako treba da odluči na osnovu ličnih afiniteta šta će kupovati i konzumirati.

Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati ankete koju je sproveo NOPS, a koji su između ostalog pokazali da 67 posto ispitanika razume da je udisanje duvanskog dima najveći problem kada je pušenje u pitanju, ali je na pitanje da li bi u svakom trenutku mogli prestati da puše, 7 od 10 anketiranih odgovorilo negativno.

Zaključak skupa je da postoje prednosti koje iskuse oni pušači koji su prešli na alternative, ali bi i za njih i za korisnike cigareta prestanak konzumiranja bilo kog duvanskog i proizvoda na bazi nikotina bilo jedino pravo rešenje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>