• 22
 ≫ 

Vučić kod Orbana: Dolazi još gora zima, zatvaraće se i šoping molovi

 ≫ 

Počeo sastanak Orban-Nehamer-Vučić u Budimpešti

  • 22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer sastali su se danas u Budimpšeti na trojnom samitu posvećenom migrantskoj politici i zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja kao i energetskoj situaciji.

"Danas smo razgovarali o svim važnim i teškim pitanjima sa kojima se suočavamo. I energetika i finansijska situacija... Svi smo pritisnuti. Znamo svi koliko će teško biti premostititi jesen, zimu, a bogami i proleće. Mislim da će još gora biti sledeća zima", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da, kada je reč o rezervama gasa, svako čuva svoje.

- U našim zemljama ljudi nisu navikli na ovakve krize. Sve što smo u poslednjih 10 godina uradili, sve može da nestane za šest meseci, i ne našom krivicom - rekao je Vučić i istako da nije reč samo o tome da li ćemo imati dovoljno gasa za domaćinstvo, već i za kompanije.

- Zatvaraće se u nekim zemljama šoping molovi, jer kompanije neće moći sve da plate - naveo je on zbog čega će biti potrebna saradnja i zajednička rešenja svih zemalja.

Vučić je rekao da država može da subvencioniše preduzeća kroz nižu cenu struje, ali da i tu treba obezbediti novac.

"Pomagaćemo jedni drugima, razgovarali smo o tome, ali svi smo u groznoj sitauciji. Kada bi sutra nastupio mir mogao bih skočim do neba kao Sergej Bupka", istakao je Vučić i dodao da se to nažalost neće desiti i da će rat trajati.

"Sve dok bude Mađarska imala gas, imaće ga i Srbija"

Orban je odgovarajući na pitanje novinara o energetici naveo da Mađarska radi sa Srbijom na strateškim rešenjima oko snabdevanja energentima.

- Sve dok bude Mađarska imala gas, imaće ga i Srbija - naveo je Orban.

- Mi ćemo pomoći, nećemo zaboraviti da gas stiže do nas preko Srbije - poručio je Orban.

Kaže da Srbija i Mađarska žele da povežu energetske sisteme i grade brzu prugu.

- Tako da će bogati sa velikim sumama pomagati svoje kompanije, a siromašni neće moći, i to je početak kanibalizma u EU, Brisel mora da nešto preudzme po tom pitanju - poručio je Orban.

"I ovaj sastanak sa prijateljima pokazao je da partnerstvo, saradnja i zajednički rad mogu da reše brojne izazove", objavio je Vučić ranije na Instagramu uz fotografije trojog sastanka.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je naveo da su „na stolu teme od velikog značaja za sve, od energetike do migrantske krize ali i jačanje i širenje ekonomske saradnje“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    3. oktobar 2022 | 14:43

    I još nešto, a tiče se litijuma. Ekstrakcija tog otrova ostavlja pustoš trajno i za sva vremena. Naši preci nama nisu ostavili pustoš. Dobili smo na poklon čiste reke, žitna polja, voćnjake, povrtnjake, livade za ispašu. Vinograde. Pčelinjake, guste šume sa divljači. Nisu oni obrađivali zemlju i gajili životinje zato što je to lako, već zato što je važno. Kako za svako domaćinstvo, tako i za svako društvo. U vremenima prehrambene nestašice, klimatskih katastrofa, tehnoloških inovacija , mora mudro da se ponaša i da se štite u tom smislu nacoinalni interesi, pred nasrtajima rudarskih kompanija. Ja sam pragmatična i ne zanimaju me interesi drugih. Za ono što im treba ili neka kopaju u sopstvenom dvorištu ili neka prihvate inivacije naučnika koji su pronašli nove materijale za el vozila , a koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Takođe, ne zanimaju me ekološki ekstremisti koji bi da ugase sve rudnike, čeličane, da pobiju krave i slične stvari. To je apsurdno i štetočinski.

  • Bobi

    3. oktobar 2022 | 14:57

    Umesto da olakšaju narodu i ove cene koje se podižu svaki dan u prodavnicama,oni još plaše narod , imaju sad dobar izgovor za sve što nije urađeno kako treba...

  • Veteran

    3. oktobar 2022 | 13:54

    Super, sada imaju izgovor za svoju nesposobnost

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>