• 0

Britanija se predomislila, odustala od smanjenja poreza na dohodak: Funta odmah ojačala

Predviđeno rezanje poreza za obveznike koji najviše zarađuju izazvalo je potres na svetskim tržištima

  • 0
Britanska funta

Foto: Shutterstock

Funta je porasla danas prema dolaru nakon što je vlada odustala od plana za smanjenje poreza na dohodak najbogatijih obveznika, jen se spustio blizu nivoa na kojem je bio prošlog meseca kada su monetarne vlasti intervenisale na deviznom tržištu, dok je evro blago skliznuo prema dolaru.

Funta je dostigla jednonedeljni maksimum od 1,128 dolara, najviši nivo od 22. septembra, nakon što su mediji izvestili da se vlada predomislila i da neće srezati najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto, kako je najavila pre 10 danas prilikom predstvljanja novog "plana ekonomskog rasta" koji bi se finansirao ogromni zaduživanjem države, prenosi Rojters.

Predviđeno rezanje poreza za obveznike koji najviše zarađuju izazvalo je potres na svetskim tržištima i podelu unutar vladajuće Konzervativne stranke premijerke Liz Tras, pri čemu su mnogi članovi njene partije ocenili tu meru kao ustupak prema najbogatijima.

Prema poslednjim podacima sa tržišta, funta je izgubila deo dobitaka zabeleženih jutros i trenutno se trguje na nivou od 1,1199 dolara, odnosno u porastu od 0,3 posto.

Plan o smanjenju poreske stope od 45 odsto bio je sporan deo paketa mera koji je gurnuo funtu na najniži nivo od 1,0327 dolara prošle nedelje i doveo do rasta prinosa na tzv. pozlaćene britanske državne obveznice, primoravši Banku Engleske da interveniše na deviznom tržištu kako bi zaustavula sunovrat nacionalne valute.

Japanski jen je pao za 0,22 procenta na 145,06 jena za dolar, prvi put od 22. septembra, kada je centralna banka intervenisala potrošivši rekordnih 2,8 biliona jena (19,7 milijardi dolara) kako bi podržala domaću valutu. Trgovanje na berzama u Aziji je danas smanjeno zbog praznika u Kini, Južnoj Koreji, kao i u nekim australijskim državama.

Današnji pad jena usledio je posle izjave ministar finansija Šunićija Suzukja da je Japan spreman na "odlučne" korake na deviznom tržištu ako se preterane oscilacije jena nastave.

Evro je minimalno oslabio na 0,97965 dolara, u iščekivanju još jednog velikog povećanjae ključne kamatne stope Evropske centralne banke ovog meseca, nakon podataka o novoj rekordnoj stopi inflacije u evrozoni, što je pojačalo zabrinutost da će valutni blok zaroniti u recesiju.

Prema podacima objavljenim u opetak, inflacija u evrozoni je u septembru skočila na rekordnih 10 odsto, premašivši očekivanja ekonomista da će ona iznositi 9,7 posto.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>