• 0

IT bezbednost kao ključ transformacije: Najčešći napadi bili lažne poštanske usluge, online kazina i virus

"Ako mislite da nemate bezbednosnih problema, onda verovatno ne trošite dovoljno resursa na sajber bezbednost"

  • 0
Digi, A1

Foto: A1 Srbija

Digitalno doba donosi mnogo novih mogućnosti za unapređenje poslovanja, ali i izazova. Usled sve brže digitalizacije, svakodnevno raste rizik od gubitka podataka, koji se danas smatraju najvrednijom imovinom kompanija, poručili su eksperti iz oblasti informacione bezbednosti, istakavši značaj bezbednosnih rešenja i zaštite podataka, na panelu “Kako ići u korak sa digitalnom transformacijom i sajber bezbednošću” koji je organizovala kompanija A1 Srbija.

„Neretko kompanije vide bezbednosni tim kao mesto gde zabava prestaje, dok je zapravo potrebna dobra komunikacija kako bismo upravljali rešenjima i potencijalnim rizicima, interno i eksterno. Neophodno je održavati ravnotežu između ljudi, procesa i tehnologije, a sigurnosne prakse treba da idu u korak sa brzinom digitalne transformacije. Drugim rečima, akcenat ne treba da bude samo na tome kako ubrzati proces, već kako bezbedno ubrzati proces“ – naglasio je Goran Stojadinović, direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja.

Tokom razgovora sa moderatorom Ivanom Minićem, urednikom podkasta „Pojačalo“, eksperti su istakli da je u svetu u kojem je sve više poslovnog i društvenog života na mreži, zaštita bezbednosti i podataka neophodna za kompanije svih veličina.

„Ako mislite da nemate bezbednosnih problema, onda verovatno ne trošite dovoljno resursa na sajber bezbednost. Kada prepoznajete svoje slabosti i rizike kojima upravlja program kontinuiranog poboljšanja, kako bi obezbedio rešenje, tada ste na pravom putu” – izjavio je Tomas Snor, direktor bezbednosti A1 Digital.

„U današnje vreme smo svi zanimljivi hakerima, bez obzira na oblast poslovanja ili to da li smo mala, srednja ili velika kompanija. Sajber kriminal je dobro organizovan - veliki igrači svojim korisnicima, odnosno drugim hakerima, čak nude usluge poput iznajmljivanja malver datoteka, zajedno sa tehničkom podrškom. Danas haker više i ne mora da bude stručnjak da bi mogao da napadne i ugrozi kompaniju ili pojedinca. Zbog toga u A1 nastojimo da poslovnim partnerima i klijentima ponudimo pomoć i nudimo im visok nivo sigurnosti kroz širok spektar usluga“, izjavio je Miloš Krunić, vodeći stručnjak za implementaciju ICT rešenja.

„Korisnici interneta u Srbiji su pod intenzivnom i rastućom opasnosti od sajber napada, a meta su njihova privatnost, bankovni računi i uređaji. A1 Net Protect je prošlog meseca aktivno zaustavio 22 miliona napada u Srbiji, što znači da je skoro svaki peti korisnik imao problem koji smo rešili. Najčešći napadi bili su lažne poštanske usluge, online kazina i trojanski virus. U poređenju sa drugim zemljama centralne i istočne Evrope, u Srbiji se beleži tri puta više napada. Istovremeno, ljudi prepoznaju potrebu za informacionom bezbednošću", zaključio je Ričard Malovič, generalni direktor kompanije Whalebone.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>