• 3

"Troškovi energije smanjeni za 39 odsto": Mihajlovićeva i Hil obišli zajedničke investicije u Pančevu

U kotlarnici u Kotežu 2019. godine postavljeno je 200 solarnih panela

  • 3

“Naš zadatak je da stvorimo uslove da energije bude dovoljno, ali isto tako da kroz stvaranje uslova budemo energetski bezbedni”, izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nakon obilaska Opšte bolnice u Pančevu i kotlarnice u Kotežu, zajedno sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) 2020. godine obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest podstanica za grejanje i sanitarnu toplu vodu u krugu Opšte bolnice u Pančevu.

- Troškovi električne i energije gasa smanjeni su za 39 odsto - dodala je Mihajlovićeva.

Nakon bolnice, ambasador i ministarka su se uputili ka kotlarnici u Kotežu na čiji je krov 2019. godine postavljeno 200 solarnih panela kapaciteta 350 kWh za snabdevanje sanitarnom toplom vodom.

- Rešavanje problema snabdevanja energijom, ne samo u Srbiji, već i šire, nije individualni već timski sport. Amerika je zainteresovaan za obnovljive izvore energije (OIE) i nove tehnologije za proizvodnju energije - istakao je Hil u svom obraćanju navodeći da su SAD uvek tu da pomognu Srbiji u rešavanju energetskih problema i založio se da energija bude odvojena od politike.

Ukupna vrednost projekta bila je 190.000 dolara, od čega je USAID obezbedio 100.000 dolara za nabavku solarnih panela i prateće opreme, a gradska toplana 90.000 dolara za renoviranje krova.

- Kapacitet termalnog solarnog polja iznosi megavat i najveći je na Balkanu - rekla je ministarka objašnjavajući da je primena ovog sistema moguća i u drugim lokalnim jedinicama.

Izgradnja solarnog skladišta

Izvršni direktor tehničkog sektora JKP "Grejanje Pančevo" Zoran Božović izrazio je nadu u izgradnju velikog solarnog termalnog postrojenja u blizini kotlarnice koje bi povećalo proizvodnju toplotne energije za 30 odsto.

- Trenutno jedino postoje u Danskoj, imali bi sezonski akumulator toplote koji će je čuvati sa leta na zimu. Skladište bi bilo na oko 3,5 hektara, dok bi ostatak činili solarni paneli (6,5 hektara). Takav sistem bi davao oko trećine potrebne energije - objasnio je Božović.

Vrednost projekta je između 15 i 18 miliona evra.

Na korak do strateškog sporazuma

Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici koji će stvoriti uslove za više ulaganja, poručeno je danas u Pančevu.

Mihajlovićeva je istakla da su Srbiji potrebne investicije u ovom sektoru i da su američke kompanije zainteresovane za to.

Kao najkrupniji projekat istakla je izgradnju reverzibilne hidroelektrane Ðerdap 3.

- Ona bi trebalo da bude hibridna sa solarnim i kapacitetima na vetar, što je bitno za balansiranje sistema - istakla je Mihajlovićeva.

Hil se nadovezao da Sjedinjene Američke Države žele strateški pristup i da su blizu sporazuma sa našom zemljom.

Izvori energije

Na pitanje novinara koje rešenje u energetici savetuje Srbiji, Hil je rekao da će prirodni gas još dugo godina biti sa nama, te da je, iako je sada skup, dobro gorivo.

- Moj savet za Srbiju je da se oslanja na više gasovoda. Svet mora da se navikne da u budućnosti neće postojati samo jedan izvor energije - istakao je američki ambasador.

Potpredsednica Vlade se nadovezala na Hilovu konstataciju ističući da je neophodno hitno usmeravanje investicija u energetiku.

- Treba da se povezujemo sa regionom, razgovaramo o gasovodima ka Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, kao i terminalu za utečnjeni gas sa Albanijom. Pored ostalog, razmišlja se i o modularnim nuklearnim elektranama - zaključila je Mihajlovićeva.

Video: Mihajlović: Skupili smo sve učene ljude i napravili predlog gde ulagati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    4. oktobar 2022 | 13:28

    A sta nam je ruski ambasador implementirao?Vrecu pozdrava iz Moskve?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>