• 1

Šta se zaista dešava sa švajcarskom bankom? Kredi svis pokušava da umiri duhove

Akcije se danas blago oporavile, ali to je i dalje godišnji pad za više od 50 odsto

  • 1
Credit Suisse kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kada je 2008. velika američka banka Liman braders podnela zahtev za bankrot, svet je ostao u šoku. Finansijski tokovi su stali i nastao je poremećaj koji je, u poređenju sa početkom rata u Ukrajini izgledao kao dečja igra. Krah Limana bio je uvod u globalnu finansijsku krizu.

U sličnoj situaciji nalazi se ogromna švajcarska banka Kredi svis - akcije na berzama su u slobodnom padu, a cena osiguranja obveznica u slučaju bankrota porasla je 15 posto ove nedelje, a nije bila tako visoka od krizne 2009.

Glavni izvršni direktor banke Ulrich Koerner u dopisu radnicima pokušao je da umiri duhove i poručio da ima jaku "kapitalnu bazu i likvidnost" te da će o svemu biti pravovremeno obaveštavani do otkrivanja novog strateškog plana, zakazanog za 27. Koerner je ipak poručio da je banka u "kritičnom trenutku". Ekonomisti i novinari širom sveta brzo su se setili da je iste umirujuće tonove do sloma 15.  maja 2008. slala i uprava Liman bradersa.

Kredi svis našao se u problemima zbog niza promašenih ulaganja. Plan za strateški zaokret trebalo bi ih spase i on će verovatno uključivati hiljade otkaza u nadolazećim godinama i veliko prikupljanje svežeg kapitala kojima bi se pokrpale rupe iz prošlosti.

Šuška se da bi banci bila potrebna kapitalna injekcija od oko četiri milijarde franaka, uz prodaju dela imovine. Akcionari, jasno, nisu srećni jer su u samo poslednja tri meseca izgubili više od trećine vrednosti kapitala dok se za godinu dana gubitak penje na 60 posto. 2021. banka je na berzi vredela 30 milijardi franaka, a danas je vredna oko 10 milijardi franaka.

Deo gubitka vrednosti posledica je i trendova na berzama te nije isključivo posledica slabog poslovanja banke čija je istorija prepuna skandala.

Tu si i gubici koji stoje - samo prošle godine banka je izgubila 1,6 milijardi franaka dok su u prvom polugodištu ove godine izgubili još 1,6 milijardi, nakon čega je došlo i do smene na čelu uprave.

Akcije se danas blago opravile

Akcije banke nastavile su da se oporavljaju danas od najniže vrednosti prethodne sesije od 3,60 švajcarskih franaka (3,64 dolara), ali je to i dalje ukupan pad za više od 53% u odnosu na prethodnu godinu.

Kreditni zajmodavac kreće u opsežnu stratešku reviziju pod novim izvršnim direktorom nakon niza skandala i neuspeha u upravljanju rizicima, i daće ažurirane informacije o napretku zajedno sa svojom kvartalnom zaradom 27. oktobra.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milootin

    4. oktobar 2022 | 14:56

    Sve će to da preuzme UBS za male pare. Kao i proteklih 25 godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>