• 5
 ≫ 

Evropska unija usvojila osmi paket sankcija: Zbog jedne mere Putin ljut

 ≫ 

Vlade zemalja članica EU, okupljene u Savetu, raspravljaju od prošle nedelje o osmoj rundi sankcija Rusiji

  • 5
Evropska unija zastava

Foto: Shutterstock

Vlade Evropske unije postigla je dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji zbog njene "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Verujem da ćemo pre kraja ove plenarne sednice postići dogovor unutar Saveta (Evrope) i usvojiti zajednički predlog koji je iznela Evropska komisija - rekao je Borelj u Evropskom parlamentu.

Vlade zemalja članica EU, okupljene u Savetu, raspravljaju od prošle nedelje o osmoj rundi sankcija Rusiji.

Šta je obuhvaćeno novim paketom sankcija?

Novi paket sankcija prošle nedelje predložila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen usled eskalacije dešavanja u Ukrajini.

- Rusija je pojačala eskalaciju rata u Ukrajini na novi nivo. Lažni referendumi organizovani na teritorijama koje su okupirali su nezakoniti pokušaj otimanja zemlje i nasilnog menjanja međunarodnih granica i mi ne prihvatamo te lažne referendume. Odlučni smo da nateramo Kremlj da plati za ovu dalju eskalaciju - rekla je Lajdenova dodajući:

- Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi evra, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, kao i ograničenje cena nafte za treće zemlje.

Gornja granica cene za rusku naftu, o čemu su se prethodno dogovorile zemlje Grupe sedam (G7), još nije utvrđena, a SAD su najavile da će odluka o tome biti doneta u narednih nekoliko sedmica.

Niz zemalja EU, među kojima je najglasnija Nemačka, zabrinuto je zbog novih mera, posebno u vezi sa ograničenjem cene nafte.

Malta, Grčka i Kipar, čije flote tankera prevoze većinu ruske nafte, bile su zabrinute zbog mogućeg uticaja ove mere na njihove pomorske industrije.

To je dovelo do nekih ustupaka prema tim zemljama, prema nacrtu teksta koji je Politico imao na uvid.

Čeka se konačna odluka

Pojedine diplomate sumnjaju u finalizaciju osmog paketa sankcija dok drugi predviđaju da bi prelimiran dogovor "trebalo da bude danas ujutro".

Putin je ranije zbog najave EU o ograničenju cena ruskih energenata oštro reagovao.

- Dalja primena politike sankcije može, bez preterivanja da prouzrokuje još teže, pa i katastrofalne posledice na svetskom energetskom tržištu - istakao je Putin.

- Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. oktobar 2022 | 11:21

    EU POSLUSNICI DEMENTNOG UVODE SANKCIJE RUSIJI ZBOG SIZOFRENE RUSOFOBIJE I SATIRU EKONOMIJU EU -JACA DOLAR DOK EURO SLABI !!! ZEMLJE JURE U RECESIJU A NAROD GRCA U DUGOVIMA !!! EURO-O,99 USA DOLAR -DANAS !!! DOLAZI ZIMA !!! MUNHEN OKTOBAR BIR FEST NEMCI SLAVE UZ KAKALJINKU !!!

  • PrAvEdNiK.no1

    5. oktobar 2022 | 23:33

    EU više neće puniti novcem Rusiju. I tu je kraj priče.

  • Jiviša

    5. oktobar 2022 | 15:03

    Putin treba da pošalje evro stručnjacima pesmu Kazačok kad dodje zima da igraju da se zagreju. Pošto neće inati našta da se greju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>