• 3
 ≫ 

Od 3 top proizvoda koje kupuju u svetu od Srbije su dva iz jedne industrije: Japanci nam pomogli

 ≫ 

Srbija i Japan ove godine će obeležiti važan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

  • 3
Aleksandar Vučić, Jetro, Džetro

Foto: Facebook/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima japanske organizacije za spoljnu trgovinu - Džetro (Jetro), sa kojima je razgovarao o dosadašnjim i novim investicijama te zemlje, jačanju ekonomske saradnje i unapređivanju sveukupnih odnosa Srbije i Japana.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na postignute rezultate u osnaživanju bilateralnih ekonomskih veza, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima japanskih kompanija u našoj zemlju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

"Diversifikacija japanskih investicija u Srbiji prati promenu strukture našeg ukupnog izvoza u svet, čime japanske kompanije koje proizvode u Srbiji daju snažan doprinos još većoj integrisanosti naše zemlje u evropske i globalne lance snabdevanja, naročito u auto industriji. Trenutno, od tri vodeća proizvoda u srpskom izvozu u svet, čak dva dolaze iz oblasti proizvodnje komponenti za auto-industriju, u koju su uključeni japanski investitori", naveo je Vučić.

On je istakao da je saradnja sa Japanom od izuzetnog značaja za Srbiju.

"Danas možemo da se pohvalimo sve većim brojem investicija i trgovinske razmene, a ja sam uveren da ulazimo u period još intenzivnijeg razvoja ekonomske saradnje između naše dve zemlje“, rekao je predsednik Vučić, pozvavši japanske investitore da pokrenu svoje poslovanje u Srbiji i tako pomognu jačanju odnosa naših zemalja.

Navodeći japansku preduzetničku svest i smisao za organizaciju kao uzor, predsednik Vučić je rekao da je Srbija danas na putu da postane lider regiona u inovativnim tehnologijama i njihovoj primeni u automobilskoj i hemijskoj industriji, proizvodnji elemenata za železnički transport.

Vučić je izrazio nadu da će doći do intenziviranja razvoja buduće ekonomske saradnje između naše dve zemlje.

"Iako je Srbija u Japanu do sada u velikoj meri bila poznata mahom po sportu i prepoznata kao zemlja Novaka Ðokovića i Dragana Stojkovića Piksija, želimo da našu zemlju, u vremenu koje dolazi, poseti daleko veći broj japanskih turista kako bi svoje impresije o Srbiji, njenim lepotama i ljudima mogli da prenose dalje. To isto očekujemo i po pitanju japanskih firmi. Sigurni smo da će kompanije poput Jazakija, Tojo tajersa, Itočua, Nideka, Tojota Cušo-a, Džapan Tobako-a biti najbolji promoteri za dolazak novih japanskih investitora u Srbiju", poručio je predsednik Vučić,

On je rekao da će Srbija i Japan ove godine obeležiti važan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što je samo pokazatelj duge i sveobuhvatne povezanosti dva naroda, navedeno je u saopštenju.

Video: Vučić: Mnogo teža vremena tek dolaze

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    5. oktobar 2022 | 15:44

    Jadni smo mi kada nemamo svoj brend . Nas jedini brend ,jeftina radna snaga.

  • Miki

    5. oktobar 2022 | 16:38

    Hoćemo li se konačno odmaknuti od inače beskorisnog sporta i koliko-toliko postati poznati po industrijskim proizvodima?

  • Zoki

    5. oktobar 2022 | 16:48

    Gde je inovacija u zdravlje ljudi?Inovativni lekovi za duzi zivot i vecu radnu sposobnost stanovnistva???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>