• 46

Nema ruske nafte za Srbiju preko Jadrana: U paketu sankcija jasan stav, Hrvati ističu JANAF

"Nema više ruske nafte za nas"

  • 46
Janaf, hrvatska policija

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji je pripremila Evropska unija, neće uključiti i izuzeće, tj. derogaciju za Zapadni Balkan, pa samim tim za Srbiju, zbog beogradskog stava prema zvaničnoj Moskvi.

To praktično znači da , kako stoji u 6. paketu sankcija EU, od 1. novembra Srbija neće moći da se snabdeva preko Jadranskog naftovoda, čime se dovodi u pitanje i cena na domaćem tržištu, kao i odabira alternatvnih pravaca snabdevanja. Iako još nisu poznati svi detali paketa mera, hrvatski mediji ovo ocenjuju kao jedan od važnijih ciljeva. 

O tome je ranije govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pa da bismo pričali o glupostima, da ne bismo pričali o tome šta ćemo sa strujom, šta ćemo sa naftom, od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o gasu, o mazutu i uglju… Samo pričamo o glupostima, jer nam je najlakše“, rekao je Vučić ranije. 

"Nema nikakve potrebe da se Srbiji dozvoli uvoz ruske nafte preko Omišlja i Janafa nakon stupanja embarga na uvoz nafte morskim putem u EU, zaključeno je u Veću EU", piše hrvatski Večernji list. 

Podsetimo, u prvom nacrtu predloga o ovom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte. U tom predlogu je bilo navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za zemlje Zapadnog Balkana, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Inicijalno je trebalo da se omogući tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa prethodnih godina.

Nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavnja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine, piše Radio Slobodna Evropa.

Takođe, kako prenosi hratski Index, drugi razlog je taj što su stručnjaci EU nakon dubinskih analiza došli do zaključka da postoji dovoljna diverzifikacija izvora sirove nafte, tako da ni sa te strane nije potrebna derogacija.

Srbija od 1. novembra neće moći da se snabdeva ruskom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF) ili bilo koje druge luke i morskog puta.

Odakle sve Srbija uvozi naftu?

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav. Odatle se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Kako je Telegraf Biznis pisai ranije, do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka - oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto. Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    5. oktobar 2022 | 15:07

    Ako nafta ne može u Srbiju onda smatram da bi bilo potpuno razumno Hrvatskoj podići cenu našeg ulja,šećera,brašna i ostalih proizvoda za onoliko koliko nas bude skuplje koštao uvoz nafte.

  • A. P

    5. oktobar 2022 | 15:24

    Nisu nama rusi blokirali, nego zapadni uceljivaci, kakve veze Srbija ima kada je ona suverena i neutralna drzava. Do duse neprijatelji tako hoce. a nece moci dokle hoce.

  • Nesa

    5. oktobar 2022 | 15:12

    Sad ce ovaj opet da uzdise i prikazuje sebe kako se sekira za nas i kako ga pritiskaju sa svih strana ali on se neda uplasiti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>