• 36
 ≫ 

Šta posle kazne za Srbiju oko nabavke nafte preko Jadrana? Vučić: "Šokirani smo dvostrukim standardima"

 ≫ 

Iz Ministarstva su naveli da je najbitnije to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva

  • 36
Janaf, nafta Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić, Shutterstock

Ministarastvu rudarstva i energetike od ranije je poznato da posle 1. novembra ove godine neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom i zato će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon tog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta, o čemu je Telegraf biznis ranije pisao, a sada je potvrđeno u resornom ministarstvu.

Ministarstvo energetike je izdalo saopštenje o tome kako su pojednine članice EU tražile da Srbija ne bude izuzeta iz šestog paketa sankcija prema Rusiji.

Iz Ministarstva su naveli da je najbitnije to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva.

Zemlje članice EU glasale su juče za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmerenih na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Navodno, na insistiranje Hrvatske na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

"Uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao jedan izuzetak od koje bi profitirala Srbija, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja", navodi se u hrvatskim medijima.

Vučić: Šokiran sam odlukom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je šokiran odlukom Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte u Srbiju preko Janafa. Ocena je i da se Bugarska, gde ruski Lukoil ima dominantan uticaj na tržištu stavi u povlašćeni položaj , a da se Srbija kažnjava na brutalan način, zbog insistiranja Hrvatske i jos nekoliko članica, čime se EU pokazala kao nepouzdan partner.

Janaf, hrvatska policija Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Brnabić: "Ovo je sramota"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka EU sramotna, kao i da je ona "sve promenila".

- Predsednik će na samitu u Pragu biti sam protiv svih, ali mislim da će EU biti "pod vatrom" Aleksandra Vučića" - rekla je premijerka.

Odakle sve Srbija uvozi naftu?

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav. Odatle se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Kako je Telegraf Biznis pisai ranije, do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka - oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto. Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    6. oktobar 2022 | 10:12

    A ste ste ocekivali od ustasa nego da nam zabiju noz pod grlo kad god su u mogucnosti

  • @voja

    6. oktobar 2022 | 09:49

    Gde svi tamo i mi.Jedva se Rusi bore sa celokupnom situacijom,a kamoli mi.Srbija mora hitno da se otvori i prema svima.Nisu nam Rusi ni probližno braća koliko mnogi misle .Znamo još od 99-te.Ako bi tapkali u mesto obišla bi nas i Albanija u svemu.Sa svima podjednako kao Bugari i Grci ,to je jedini put u budućnost Srbije !!!

  • Zoran

    6. oktobar 2022 | 09:44

    Ja stvarno ne znam cime ste sokirani? Pa i malo dete je znalo da ce doci do toga, a to je tek pocetak. Hocemo da imamo sve a necemo da uvedemo sankcije! To je kaznica za neuvodjenje sankcija! I bice toga jos ukoliko budemo bili ovako pametni!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>