• 21
 ≫ 

"Srbija nije ni računala na rusku naftu od 1. novembra": Ovo su moguće alternative za uvoz

 ≫ 

„Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to“, ponovila je ministarka

  • 21
Zorana Mihajlović, Janaf, nafta

Foto: Nikola Anđić, Pixabay, Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Ministarka rudartstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je pred početak konferencije o ženskom preduzetništvu u Privrednoj komori Srbije da je svejedno da li je Srbija trebalo osmim paketom sankcija EU prema Rusiji da bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer su se naša zemlja i NIS pripremili na to da se uvozi nafta iz drugih država.

Ona nije želela da komnetariše direktno napise da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

„Već u maju bila je jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onenmogućena da od novembra uzvozi rusku naftu i već tada je uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte Velebit. Sve je zavisilo do cene“, rekla je ona.

Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

„Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima prirema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu“, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

„Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to“, ponovila je ministarka.

Da li ćemo kupovati naftu od Saudijaca?

Na pitanje da li će NIS sada kupovati saudijsku naftu, ona je odgovorila da to zavisi od cene.

„Koliko znamo iz NIS-a sve je otvoreno, tu je iračka kirkuk nafta, može da bude i saudijska, suština je u ceni.

Važna nam je laka nafta, jer ona ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom velebit, možemo da mešamo laku naftu“, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se u vezi najava o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.

Odakle sve Srbija uvozi naftu?

Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijamo iz Iraka iz Kazahstana. Najveći deo nafte Srbija uvozi iz Iraka, oko 45 odsto ukupne kočiline uvoza. Iz Kazahstana nam pristiže 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto.

Iz Rusije tankerima stiže oko 15 odsto naših potreba, a sa naših naftnih polja proizvodimo dovoljno nafte da zadovoljimo ostalih 23 odsto potreba.

Kako je stizala?

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda transportuje za Srbiju, na reci Dunav. Odatle se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Jadranski naftovod (JANAF) sa sedištem u Zagrebu je 29. marta saopštio da uredba Evropske unije doneta 15. marta utiče na ugovor koji je JANAF zaključio sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), a koji važi do decembra 2022.

NIS je od 2008. godine u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne ne

    6. oktobar 2022 | 12:04

    Ne može ovako, treba sprovesti proporcionalne mere prema EU i stopirati pregovore sa EU. Mi više nema šta s njima da pregovaramo.

  • Mirko

    6. oktobar 2022 | 12:20

    Bilo kako bilo, sankcije Rusiji nećemo uvoditi!!

  • Oki

    6. oktobar 2022 | 13:11

    Ova je NATO igrač.......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>