• 1

Pekare se suočavaju sa cunamijem cena: Nemac mora da zatvori porodičan biznis nakon veka poslovanja

Iako su pokušali da uštede energiju gde god je moguće, opstanak jednostavno nije bila opcija

  • 1
pekara Foto: Pixabay

Visoke cene energije i prirodnog gasa teraju pekare na ivicu egzistencije. Prosto, kao energetski intezivan sektor, pekare su neminovno osuđene na konstantan rad svojih pećnica što uz sve više cene struje, postaje neisplativo.

Kada se na sve to doda i inflacija u džepu kupaca, pekari se suočavaju sa pritiskom zatvaranja svojih porodičnih biznisa nakon godina i godina poslovanja.

Na primer, cene prirodnog gasa nedavno su osmostruko porasle u Belgiji, zajedno sa cenama brašna koje su se udvostručile, a cene jestivog ulja učetvorostručile prenosi Anadolu agencija.

Sve to dovelo je Belgijanca Adem Ezela, da nakon skoro 20 godina poslovanja, odloži svoju kecelju na neko vreme i zatvori vrata Dumont pekare za kupce.

Kako navodi, računi za energiju su skočili sa 1.342 evra na početku 2021. godine, na 1.860 evra u ranim mesecima ove godine do čak 11.836 evra u septembru.

- Računi za gas su sa 1.400 evra porasli na 10.800 evra, a račun za struju oko 2.800 evra, ukupno 15.000 evra, što je veoma velika suma - rekao je on.

Dodaje i da je cena za tonu brašna skočila sa 450 na 850 evra, dok je cena ulja za kuvanje otišla sa 0.9 na 4 evra.

- Ne možemo ostati otvoreni duže od dve ili tri godine pod ovim uslovima - rekao je Adem.

Zatvara se pekara stara jedan vek

Slična situacija je i u Kelnu, gde je Engelbert Šlehtrimen (58) odlučio da zatvori porodičnu pekaru staru skoro jedan vek, poznatu po rolnicama, raženom hlebu i čokoladnim tortama.

Kako objašnjava, nakon 90 godina, pekara će narednog meseca isključiti svoje pećnice jer više ne mogu da priušte rast cena energije.

Pekaru su inače otvorili njegovi baba i deda pre Drugog svetskog rata, a Šlehtrimen je nasledio posao od svog oca sa 20 godina.

Tokom godina, uveo je inovacije u pekari, pretvarajući je u organsku, koja koristi tradicionalne recepte bez upotrebe aditiva u kuhinji.

Ipak, ni ove inovacije neće uspeti da spasu pekaru od zatvaranja.

- Već neko vreme smo žonglirali sa nekoliko kriza u isto vreme: nedostatak radne snage, konkursima za zaposlene, zatvaranjem usled pandemije, ogromnim rastom cena svežeg materijala, i sada eksplozijom cena energije i daljeg rasta troškova osoblja - priča Engelbert  za Times of India.

On dodaje da je materijal porastao za 50 odsto.

- Do sada smo videli rast od otprilike 70 odsto zato što peći grejemo na dizel ulje.

Iako su pokušali da uštede energiju gde god je moguće - opstanak jednostavno nije bila opcija.

Na kraju, pekara u Kelnu morala je da prihvati da više ne proizvodi dovoljno profita za opstanak pekare.

U ovom problemu nisu jedini.

- Mnoge pekare su zabrinute kako će preživeti nekoliko narednih meseci. Suočavaju se sa cunamijem cena - rekao je Fridman Berg, direktor Nemačke pekarske konfederacije.

Nemačka vlada ovog meseca saopštila je dodatnih 65 milijardi evra u novoj rundi pomoćnih mera za ublažavanje inflacije i visokih cena energije za potrošače.

Ali za ljude poput Šlehtrimena, pomoć možda stiže prekasno.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>