• 0

U Srbiji uvezeno 575 polovnih e-automobila: U planu postavljanje još 10 punjača na putevima

Do sada je instalirano osam punjača, od čega tri ultrabrza, na strateški ključnim tačkama auto-puteva

  • 0
elektromobili u Srbiji, električni automobil

Foto-kolaž: Shutterstock

Država planira postavljanje još 10 punjača za e-vozila, pokrenuta je inicijativa za manje putarine, a zahvaljujući podsticajima građani su kupili više od 1.000 vozila, dok je uvezeno i 575 polovnih e-automobila, rečeno je danas na E-mobiliti forumu na Mašinskom fakultetu.

Mirjana Ilić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da su Putevi Srbije do sada instalirali osam punjača, od čega tri ultrabrza, na strateški ključnim tačkama auto-puteva.

Dodala je da se planira još 10 elektropunjača na državnim putevima, te da je punjenje za sada besplatno.

- Putevi Srbije pokrenuli su inicijativu za smanjenje cena putarine za električna i druga čista vozila, koja koriste elektronsku naplatu - rekla je ona.

Navela je da su preko državnih podsticaja Ministarstva zaštite životne sredine u 2021. i 2022. godini građani nabavili 1.023 vozila, od čega 201 električno dok su ostala hibridna.

Dodala je da se preko Ministarstva finansija odobravaju subvencije od 8.000 evra za taksi vozila, na električni, hibridni, pogon na komprimovani gas, i sa evro 6 standardom.

Globalna potražnja biće tri puta veća u 2030.

Rekla je i da je do sada u Srbiju uvezeno 575 čisto električnih polovnih vozila.

Ilić je ocenila da će započinjanje proizvodnje električnih automobila 2024. godine od Stelantisa u Kragujevcu, doprineti većoj pristupačnosti te vrste vozila u Srbiji.

- Električna vozila su budućnost, i bez većih prepreka će zameniti vozila na fosilno gorivo. Šira upotreba e-vozila je izazov s obzirom da će buduća globalna potražnja prema projekcijama u 2030. godini biti tri puta veća nego sada - poručila je ona na otvaranju E-mobiliti dvodnevnog foruma.

Pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Aleksandar Jović istakao je da je značajno razgovarati o izazovima i rešenjima u elektromobilnosti u ambijentu saradnje privrede, obrazovanja, nevladinog sektora i nauke.

Ocenio je da se Srbija približava zemljama EU navodeći da je prema izveštaju Evropske komisije o inovacijama rast performansi Srbije 15,6 procenata za period 2015. do 2022., dok je prosečan rast u EU u tom periodu bio 9,9 posto.

- Taj podatak govori o ubrzanom približavanju Srbije evropskim standardima - ocenio je on.

Ocenio je da su uspesi rezultat sprovedenih reformi, te ulaganja u naučno istraživačku infrastrutrukturu i delatnost.

- Kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost koji su sa 98 miliona evra finasirali više od 1.720 projekata - rekao je on.

Jović je istakao značajne korake Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u reformi studijskih programa zbog četvrte tehnoške revolucije.

- Emobilnost je tehnološka revolucija u transportu i energetici, ka zdravijem načinu života. To nas vodi stabilnijem i društveno odgovornijem ponašanju države i privrede - poručio je on.

Volvo C40 Recharge, električni automobil

Foto: Volvo

Izložba električnih automobila, motora i trotineta

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ocenio je kao značajnu saradnju sa Nacionalnom asocijacijom autonomnih i električnih vozila (NAAEV) kao inicijatorom povezivanja, ne samo oko E-mobiliti Foruma.

Istakao je da je forum, čiji su organizatori Mašinski, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet, velika prilika za razmenu ideja i povezivanje nauke, obrazovanja, privrede i industrije.

Tokom dva dana na Emobiliti forumu učestvuju stručnjaci iz šest zemalja, a razgovaraće se o urbanoj mobilnosti, razvojnim centrima za autonomna vozila i dronove, infrastrukturi punjača, dekarbonizaciji, sajber sigurnosti i startapovima.

Na Mašinskom fakultetu biće i više izložbi, a jedna od njih gde su od prvog jutra električni automobili, motori i trotineti je ispred ulaza.

Video: Sedam miliona Kineza vozi električne bicikle

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>