• 9
 ≫ 

"Čuo sam priču, vratio se iz Vankuvera da radi u Srbiji": MTU otvara novi pogon za popravku aviona

 ≫ 

Nova fabrika u Srbiji

  • 9

Nemačka kompanija MTU otvorila je u Novoj Pazovi fabriku za popravku delova motora za avione MTU Mejntejns Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nemačka investicija je vredna oko 100 miliona evra i u prvoj fazi predviđeno je otvaranje 500 novih radnih mesta.

Tokom obilaska radova Vučić je istakao da će ta fabrika biti na ponos Srbije. Kako je podsetio, država je šest godina bila angažovana na tom projektu.

"MTU ima ogromno tržište. U narednih 50 ili 60 godina odavde neće ići. To je veliki uspeh i za nas, što smo uspeli da napravimo bliske odnose sa njima. Oni ne idu zbog visoke cene gasa ili nafte", naglasio je Vučić.

Dodao je da će se graditi nova škola u Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra, da će grant nemačke KfW banke iznositi 2,5 miliona evra, dok će preostalo finansirati kompanija. Vučić je dodao da je za MTU veoma važno dualno obrazovanje u Srbiji, pošto će im biti potrebni odgovarajući radnici.

"Čuo sam priču, ispričao mi Mihail, sreo čoveka u Vankuveru, Srbina i rekao da je čuo da otvaraju fabriku MTU ovde, tako da je seo u avion i vratio ga iz Vankuvera. Dobio je priliku da radi u svojoj zemlji. Samo taj primer govori koliko je ovaj pogon važan za našu zemlju. "

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

Vučić je naveo da će kompaniji MTU biti potrebno dodatne radne snage.

"Zasad ih traže na lokalu, ali će im biti potrebno još".

Svečanosti povodom otvaranja ove nemačke kompanije prisustvuju i ministarka privrede Anđelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i ostali visoki zvaničnici iz Srbije i Nemačke i predstavnici avio-industrije i menadžment nemačke kompanije.

Srbija ispoštovala dogovore, fabrika završena za 11 meseci

Vlada Srbije i lokalna samouprava ispoštovale su sve dogovore sa kompanijom MTU i doprineli da fabrika za popravku avio-motora te kompanije bude završena u Novoj Pazovi za rekordnih 11 meseci, rekao je direktor MTU Rajner Beker.

On je to poručio na svečanosti povodom otvaranja fabrike MTU Maintenance u Novoj Pazovi, na kojojnje prosustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beker je podsetio da je 2019. godine, kada su počeli pregovori za otvaranje MTU predstavništva u Srbiji, na ovom mestu bilo poljoprivredno zemljište bez inrastrukture i puteva.

"Predstavnici lokalnih opština su nam rekli da žele da se ovaj region razvija. Bili su toliko ubedljivi da smo odlučili da ostanemo. Oni su održali svoje obećanje", rekao je Beker.

Kazao je da je nesebičnu podršku ovom prokektu pružila i Vlada Srbije i nadležne institucije, Nemačka razvojna agencija i Ambasada Nemačke.

Takođe, dodao je da kompanija ima dobar odnos sa stručnim školama i Aviacionom akademiom i ocenio da su mladi u Srbiji zainteresovani da uče i rade u fabrici.

Naglasio je da je ove nedelje fabriku posetili Vazduhoplovni nadzorni organi iz Nemačke i da su bili oduševljeni koliko je srpski narod vredan, obučen i otvoren za sticanje novih znanja.

Kako posluje MTU

Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada...

Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu "Erbas A 320".

MTU Aero Engines AG za proizvodnju motora za avione vodeći je prozvođač takvih motora i jedan od najvećih proizvođača u svetu.

Oko 30 procenata današnjih aktivnih aviona u upotrebi širom sveta ima MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava među prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine, navode iz kompanije. MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage i avijacija te zemlje.

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Kako su došli u Srbiju

Kompanija je u julu 2021. u Novoj Pazovi započela je radove na izgradnji fabrike za popravku aviomotora MTU Mejntejns Srbija. Tada je najavljeno da je investicija vredna ukupno oko 100 miliona evra i da će u prvoj fazi biti zaposleno do 500 ljudi.

Kompanija je najavila da će ukupno biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Predsednik Vučić je, tom prilikom, kazao da je Srpska Vlada tri godine razgovarala kako da MTU privuče da investira u Srbiju.

Prema najavavama, u fabrici će biti angažovan inženjerski kadar, ali i ljudi sa srednjo-tehničkim obrazovanjem iz Srbije.

Takođe, učenici iz zemlje, u okviru dualnog obrazovanja, moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avio - industriji, o čemu je Telegraf Biznis ranije pisao. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    7. oktobar 2022 | 11:52

    Puni avioni iz cikaga, nju jorka i londona. Svi se vracaju kad su culi

  • Bot

    7. oktobar 2022 | 11:58

    Ovaj zivi u nekom svom svetu.

  • Boki

    7. oktobar 2022 | 11:57

    Evo sad ce svi da se vrate,čim su čuli ,jedva čekaju da se vrate hahaha,ko još veruje u ovakve priče ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>