• 0

Dirham i denar ulaze na deviznu listu u Srbiji, kuna se briše

Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva

  • 0
Hrvatska narodna banka HNB novac kovanica evro kuna

Foto: Tanjug/HINA/HNB

Na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije od 1. novembra će biti uključeni dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata i makedonski denar, dok će hrvatska kuna biti izbrisana s liste 1. januara 2023, kada Hrvatska pristupa evrozoni.

Odluku o tome doneo je Izvršni odbor Narodne banke Srbije na sednici održanoj 6. oktobra, saopšteno je danas iz NBS

Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz UAE, kao i za promociju naše zemle u UAE, navodi se u saopštenju.

Kod donošenja odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na srpskom deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evrozonu 1. januara 2023, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

Stupanjem na snagu Odluke, NBS će od 1. novembra 2022. godine početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize - na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isklhučen počev od 1. januara 2023. godine.

Shodno navedenom, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>