• 0

Norveška proverava gasovod na moru: U pripravnosti nakon eksplozije na Severnom toku

Brod za naftu Havila Sabsi, opremljen podmorskim vozilima s daljinskim upravljenjem, upućen je 5. oktobra da pregleda cevovod Juropajp II

  • 0
Gasovod severni tok 1

Foto: Tanjug/AP

Norveška je poslala specijalizovano plovilo da izvrši proveru podmorskog gasovoda do Nemačke iz bezbednosnih razloga, zbog sumnji na prošlomesečne sabotaže na dva gasovoda Severni tok između Rusije i Nemačke, javlja Rojters pozivajući se na obaveštene izvore i podatke.

Norveška, koja je sada najveći evropski snabdevač gasom, stavila je prošle nedelje svoj energetski sektor u stanje pripravnosti, uputivši pomorske i vazduhoplovne snage zemlje da patroliraju nad energetskim objektima na moru i šaljući vojnike u postrojenja za preradu gasa na kopnu nakon eksplozija na gasovodima Severni tok 26. septembra, prenosi Rojters.

Brod za naftu Havila Sabsi, opremljen podmorskim vozilima s daljinskim upravljenjem, upućen je 5. oktobra da pregleda cevovod Juropajp II koji se proteže od Karstoe pogona za gas u Norveškoj do Dornuma u Nemačkoj, pokazuju podaci kompanije Refinitim praćenju plovila.

Džostin Alendal, glavni izvršni direktor kompanije Rič Sabsi, koja upravlja brodom Havila Sabsi, rekao je za Rojters da je inspekciju naredio Ekvinor, koji obavlja inspekcije cevovoda u ime preduzeća Gasko, operatera gasnog sistema na moru.

- Iz bezbednosnih razloga, ne možemo ulaziti u detalje o konkretnim merama -  naveo je u mejlu portparol Gaskoa.

Predstavnik Ekvinora nije bio odmah dostupan za komentar, a norveška vojska je odbila da komentariše istraživanja morskog cevovoda i druge specifične bezbednosne mere na moru.

- Saznanja o ovim merama olakšala bi nekom akteru da ih izbegne - napisao je portparol vojske u odgovoru dostavljenom elektronskom poštom.

Juropajp II je možda najvažniji norveški gasovod, kaže Tor Ivar Stromen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji, dodajući da bi eventualni prekid dotoka gasa ovim cevovodom u Nemačku mogao da izazove političke pritiske koji bi promenili dinamiku aktuelnog sukoba s Rusijom.

Jedan izvor iz gasne industrije rekao je Rojtersu da Norveška proverava ključnu infrastrukturu za naftu i gas, uključujući cevovode, u potrazi za mogućim eksplozivnim napravama ili pokušajima sabotaže.

Nemačka, najveća evropska ekonomija, u velikoj meri se oslanjala na isporuke gasa iz Rusije sve do ruske invazije na Ukrajinu.

Cevovod Juropajp II, dužine 658 kilometara, ima kapacitet od 71 milion kubnih metara (mcm) gasa dnevno, što je oko petine ukupnog norveškog izvoza preko gasovodnih sistema.

Švedska bezbednosna služba saopštila je juče da je istraga na mestu eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 pojačala sumnje u "očigednu sabotažu" koja uključuje podmetanje detonacija.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>