• 19
 ≫ 

Vučić: Hrvatska tražila za sebe to što je Srbiji zabranila. Slede mere naše države

 ≫ 

Hrvati su sebe izuzeli od uvoza lubrikanta iz Rusije, a za Srbiju su tražili da ne bude izuzeta za rusku naftu, sutra ćete čuti značajne dugoročne odluke o nafti i gasu koje će Srbija da preduzme, naveo je Vučić

  • 19
Janaf, hrvatska policija

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Sutra će se znati detalji oko budućeg pravca delovanja Srbije, između ostalog i po pitanju odluke EK oko nafte, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja novog pogona fabrike MTU.

- U Pragu sam se susreo sa 38 evropskih i svetskih lidera. Sa Marijem Dragijem, Emanuelom Makron, Viktorom Orbanim...Nisam razgovarao sa Andrejem Plenkovićem (premijer Hrvatske) - rekao je on.

Vučić je na pitanje da li je tačno da odluka oko uvoza nafte nije odložena, rekao da sa Plenkovićem nije imao priliku da razgovara.

"Shvatio sam tek da je Hrvatska i sebe izuzela iz paketa zbog svoje rafinerije. Međutim, dali su sebi za pravo da Srbiji to oduzmu.

EK je bila donela odluku da mi budemo izuzeti, a onda na predlog Hrvatske i još nekih da nemaju koncezus, pa su odluku promenili. Čućete sutra i po tome šta će Srbija da radi u naredom periodu", naveo je Vučić.

Podsetimo, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru i da ta odluka nije odložena, već stupa na snagu takva kakva jeste, na vreme, prenosi hrvatski portal index.

"EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala da je na bilo koji način energetski ugrožena ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta", rekao je Plenković novinarima.

Hrvatski premijer kaže da ta "odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve" u decembru. On ocenjuje da "nije Vučić došao tu i izborio se za odluku", već da "odluka stupa na snagu takva kakva jeste na vreme".

Hrvatski premijer kaže i da Srbija može uvesti naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte.

Fabrika MTU u Srbiji veliki korak napred

Vučić je pručio u Novoj Pazovi, na otvaranju fabriku za popravku delova motora za avione MTU Mejntejns Srbija, da je dolazak MTU veliki korak napred za našu zemlju i da je ta kompanija nešto više od svega što smo do sada imali od stranih investicija.

"Danas je za nas veliki dan. Ne postoji lepša i važnija vest od ove za Srbiju", istakao je Vučić na svečanosti otvaranja fabrike.

Vučić je naglasio da avio-industrija nije samo industrija već, kako to mnogi kažu, čudo i da će dolazak tog nemačkog investitora u Novu Pazovu značiti i jaču Srbiju.

Predsednik je kazao da je država uložila u tu investiciju 14,6 miliona evra, zato što zna da će joj se to vratiti ne desetostruko već stostruko.

Kaže da se ideja o otvaranju MTU rodila pre šest godina kada je njegov prijatelj bavarski poslanik Florijan Ham razgovarao sa predstavnicima MTU o Srbiji kao destinaciji za njihovu investiciju.

Vučić je rekao da ga zavitlavali o tome kako ide na turistička putovanja u Nemačku, dok je on razgovarao sa potencijalnim investitorima.

Dolazak MTU je simbol i signal više za Srbiju, ono što danas uz nižu cenu enegenata i ljude odnosno obrazovanu radnu snagu i dualno obrazovanje, predstavlja prednost naše zemlje, naglasio je Vučić.

VUCIC MTU OTVARANJE

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik je rekao da ta fabrika ne predstavlja samo oko 40.000 kvadrata proizvodnih i remontnih pogona već da ono što menja Srbiju i znači život za građane Srbije.

Kaže da mu je Mihael Šrajeg, predsednika IO MTU, rekao da mu je u Vankuveru u firmi MTU prišao jedan Srbin i rekao da obučava i radi 12 godina za MTU i da bi hteo da se vrati u Srbiju kada je čuo da će MTU tamo ovoriti fabriku i da ga je Šrajeg zatim i poveo u Srbiju.

Uspeli smo da vratimo jednog čoveka i napravili fantastičnu stvar za nasu zemlju, dodao je Vučić. Naglasio je da je MTU pokazao da je pravi partner Srbiji kada je teško i da to naša zemlja nikada neće zaboraviti, jer su pokazali koliko cene Srbiju.

Ti ljudi su stali u teškom trenutku uz ovu zemlju i nastavili da rade još snažnije, napomenu oej Vučić.

Vučić je rekao da će biti nastavljen razvoj infrastrukture u Novoj Pazovi i da očekuje da MTU dvostruko ili trostruko poveća svoje kapacitete u narednom periodu. Kazao je da je razmišljao da se napravi nova uprava ili čak novo ministarstvo za dualno obrazovanje, pošto ima veliki značaj za ekonomiju, kao i da bi mogla da ga vodi samo Gabrjela Grujić koja se sve ove godine uspešno bavi time.

"Danas sam naročito posnosan što smo u ovim trenucima kada je kovid, ratni sukob i drugo uspeli da ovakvu jednu fabriku otvorimo nedakleko od Beograda", istakao je Vučić.

Neka živi spsko nemačka saradnja i prijateljstvo - živela Srbija, zaključio je. Opšrinije u našem posebnom tekstu. 

Video: Vučić: Znali smo za raniju odluku da će se sankcije odnositi na zemlje Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    7. oktobar 2022 | 13:28

    Da su Rusi stvarno prijatelji Srbije (ko što nisu) onda bi rekli da ako ne može Srbija neće onda niko dobiti naftu. Ipak su pare bitnije.

  • e-srbin

    7. oktobar 2022 | 14:26

    Ajmo sad, sto je nafta a sto je lubrikant?

  • Мали Радојица

    7. oktobar 2022 | 16:09

    Шта се друго од усташа и могло очекивати?Једва чекају да Србији напакосте.До подне мрзе сами себе од подне цео свет,такав је то народ је председниче завијај и ти вентиле према њима доста више праштања!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>