• 24

Da li je ovo kec u rukavu: Srbija može i u naftovod "družba"

Nakon usvajanja osmog paketa sankcija Evropske unije (EU) u kome zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) sagledava sve mogućnosti da obezbedi diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom, saopštilo je to ministarstvo. Kako bi Srbija imala sigurnost u snabdevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca, navode iz ministarstva. Dodaju da su oni tu mogućnost već predvideli i u svoj plan investicija uvrstili odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF). U tom smislu, plan je da se obezbedi diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom “Družba”. Iz ministarstva objašnjavaju da postoje dve opcije spajanja na ovaj naftovod od kojih je prva izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe. Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbije, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji. Druga opcija za spajanje na naftovod „Družba“ kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije je oko 240 miliona evra. Povezivanje sa naftovodom „Družba“ znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte, ističu iz MRE. Navode da se obe opcije analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija te da očekuju da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda. Kapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu.

  • 24
nafta

Foto: Freepik.com

Nakon usvajanja osmog paketa sankcija Evropske unije (EU) u kome zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) sagledava sve mogućnosti da obezbedi diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom, saopštilo je to ministarstvo.

Kako bi Srbija imala sigurnost u snabdevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca, navode iz ministarstva.

Dodaju da su oni tu mogućnost već predvideli i u svoj plan investicija uvrstili odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF).

U tom smislu, plan je da se obezbedi diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom “Družba”.

Investicija oko 80 miliona

Iz ministarstva objašnjavaju da postoje dve opcije spajanja na ovaj naftovod od kojih je prva izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe.

Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbije, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.

Druga opcija za spajanje na naftovod „Družba“ kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije je oko 240 miliona evra.

Povezivanje sa naftovodom „Družba“ znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte, ističu iz MRE.

Navode da se obe opcije analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija te da očekuju da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda.

Kapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu.

Video: Vučić: Znali smo za raniju odluku da će se sankcije odnositi na zemlje Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Nebojša Berak

    7. oktobar 2022 | 17:30

    Investicija PRESMEŠNA i lako i u kratkom vremenu isplativa, daje bukvalno šizofrenija NE REALIZOVATI JE ODMAH. To su tako mali iznosi daneznam sta se ceka i ZASTO TO DO SADA NIJE REALIZOVANO I ZASTO SMO SE ZAMLACIVALI S HRVATSKOM DO SADA

  • srba

    7. oktobar 2022 | 18:20

    Pročitajte izjavu Iranskog zvaničnika pa će Vam sve biti jasno,neide Vučić u Iran bez veze,a tu je i povlašćen i prioritetan prolaz tankera sa našom robom kroz Suecki kanal dogovoren pre par meseci sa Egiptom,Srbija ima dosta moćnih prijatelja i van EU.!!!!

  • Bonaparta

    7. oktobar 2022 | 18:44

    Srbija treba da pokrene pregovore sa Bugarskom da umesto bivšeg Južnog toka izgradimo naftovod Južni tok. Time bi izbegki evetualniprekid dotoka preko Ukrajine kuda sada ide naftovod Družba. Siguran sam da bi se pridružile i Rumunija i Mađarska. Taki bi na duži rok rešili problem. Deo Janafa koji je kod nas odsekao bi i napravio produžetak naftovoda prema RS tako ostavio Ustašama da uživaju u praznom naftovodu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>