• 44
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gas i struja i kad poskupe, neće biti veliki udar za džep građana Srbije: Vučić najavio i krak ka Družbi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije se obraćao javnosti povodom najnovijih dešavanja koja su pogodila našu zemlju

  • 44
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti iz Palate Srbije istakao je da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač nafte,  u duhu najnovijih donetih odluka.

Srbija godinama ima samo jedan naftovod "Janaf" i on ide preko Hrvatske, podseća predsednik.

- Moramo da krenemo u diverzifikaciju nafte, krenućemo izgradnju naftovoda prema mesto Alđo, 128 kilometara, Mađarska - Novi Sad, pa uvek možemo da biramo ono što je povoljnije za Republiku Srbiju. Mogao bi da košta do 100 miliona evra - naglasio je Vučić.

- Snabdevaćemo se na različite načine, kupovaćemo iračku naftu, 20% skuplju, potrebno nam je 18 do 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske. Nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte i 59 dana za benzin - dodao je.

Predsednik je istakao će u narednih šest godina biti izdvojeno 12 milijardi u infrastrukturu.

- Radimo na novim skladištima nafte. Postoje dve ponude. Jedan je britanski predlog, ali oni traže posebne uslove za arbitraže i ponudu konzorcijuma naših naftaša - rekao je on.

U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa, naglasio je Vučić.

- Rezerve imamo u ruskom, mađarskom delu skladišta i u Banatskom dvoru. Nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima da imamo još skladišta u Srbiji. Sa 660 miliona tona u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gas, a da nam nijedan kubni metar ne dođe Turskog toka - tvrdi predsednik.

Kako je naveo Vučić, u narednom periodu moraće da se razgovara sa Indijcima i Kinezima o izgradnji još jedne rafinerije na našoj teritoriji.

- Naftu možemo da uvozimo i iz Irana i Venecuele, ali tu pogodnost ne možemo da iskoristimo jer imamo samo jednu rafineriju - istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da se u ovom trenutku grade i unutrašnji gasovodi.

- Gradi se Aleksandrovac - Tutin. Sad rade ubrzano posle milion problema koje smo imali - dodao je Vučić i objasnio da je sever Srbije dobro gasifikovan.

- Sa mađarskim partnerima razgovaramo da se još bolje uvežemo i predlog imamo da postanemo suvlasnici nuklearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2, a to bismo platili novcem - dodao je.

Ekstra profit za struju

Srbija je i dalje zemlja sa najnižom cene struje. Vučić je pričao i o novim investicijama na ovom polju.

- Cena električne energije, u Srbiji 8,6 evrocenti po kilovat satu, u Crnoj Gori 10,5, u Italiji 54,5 evrocenti. Ziđin ukoliko bi se prikopčao bilo bi za nas veliko opterećenje, razgovaraćemo sa našim kineskim prijateljima da to pomerimo, uvek je najveća potrošnja struje dan uoči Svetog Nikole. 4 milijarde evra za izgradnju Đerdap 3 sa Amerikancima to ćemo svakako raditi. Moramo da ulažemo i u solar i u vetar. Moraćemo da obezbedimo da ta struja ostaje u Srbiji - istakao je Vučić dodajući da se razmišlja o uvođenju ekstra profita na velike profitere na struju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- To će biti mera koju će narod sa oduševljenjem dočekati, tajkuni neće. Ako izračunate da su zaradili po 10 puta i više nego što je uobičajeno, onda i vratite nešto. To su mere koje ćemo da preduzimamo, i to su stvari koje su važne.

Najjeftiniji hleb u Evropi

Vučić je istakao da Srbija ima najnižu cenu hleba u Evropi, a to je hleb "Sava" sa 53,5 dinara, za one koji su siromašni.

- Imamo dovoljne količine suncokreta, i više nego dovoljno, takođe šećera, soli, toga imamo oko 11 miliona kilograma. Kada ostanemo bez ičega imamo dotatno svega. Ulja imamo oko 11 miliona litara što je više od 50 dana potrošnje. Povećali smo količine i psaulja, građška i svega drugogo sve za po 4 puta u odnosu na podatke koje sam davao prošli put - pojasnio je predsednik.

Nova novčana pomoć za mlade

Predsednik Srbije najavio je novu novčanu pomoć za mlade od 5.000 dinara, i podsetio na povećanje penzije koje se očekuje u novembru.

- Od 1. novembra idemo na povećanje penzija od 9 %, pa onda od 12,1 % od januara. Ukupno povećanje između 20,2 i 20,8 %, time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara. Povećanje plata 12,5 % u javnom sektoru, vojsci za 25 %. Obezbedili smo pred Novu godinu, od 1. do 15. decembra isplatićemo 5,.000 dinara svim mladima kao novogodišnji poklon. Prijavljivanje kao i ranije. rekao je Vučić.

Video: Vučić: Borićemo se da inflaciju držimo pod kontrolom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mačva

    8. oktobar 2022 | 10:45

    Po tuđem džepu nikad nije mnogo

  • Maja

    8. oktobar 2022 | 10:40

    ko ovog još sluša i ko mu veruje???

  • Boban

    8. oktobar 2022 | 11:32

    Ako vec se hvalite sa najnizom strujom i hlebom onda bi bilo posteno da kazete da u Srbiji ljudi najkrace zive i da imaju najmanja primanja a osim hleba i struje sve prehrambene proizvode placamo duplo skuplje nego ostali!!!!!!. Toliko o vasim bajkama i vasem zlatnom doba. Kad poskupi gas i struja nece mnogo patiti narod?, ma jock ti ces patiti a ja bez primanja ikakvog cu uzivati u zivotu po tvojoj logici....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>