• 1
 ≫ 

Kritična situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Izgubljen poslednji spoljni izvor napajanja strujom

 ≫ 

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi najavio je odlazak u Rusiju na dogovore o zoni nuklearne bezbednosti

  • 1
IAEA, Zaporožje, nuklearna elektrana

Foto: Profimedia

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje (ZNPP) izgubila je svoj poslednji preostali spoljni izvor energije zbog ponovnog granatiranja i sada se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi omogućila struju koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge ključne funkcije nuklearne bezbednosti, saopštio je danas Rafael Marijano Grosi generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Veza ZNPP-a na dalekovod od 750 kilovolti (kV) prekinuta je danas oko 1 sat ujutru po lokalnom vremenu, rekao je generalni direktor Grosi, pozivajući se na zvanične informacije iz Ukrajine, kao i na izveštaje tima stručnjaka IAEA prisutnih na lokaciji najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Šesnaest dizel generatora u fabrici počela su da rade automatski, obezbeđujući napajanje svojih šest reaktora. Nakon stabilizacije situacije, deset generatora je isključeno, a šest je ostalo uključeno kako bi obezebedili reaktorima neophodnu struju.

- Nastavak granatiranja, koji pogađa jedini izvor spoljne energije u elektrani, je krajnje neodgovoran. Nuklearna elektrana Zaporožja mora biti zaštićena - istakao je Grosi.

- Uskoro ću otputovati u Rusku Federaciju, a zatim se vratiti u Ukrajinu, da dogovorim zonu nuklearne bezbednosti i zaštite oko elektrane. Ovo je apsolutni i hitan imperativ - dodao je.

Svi bezbednosni sistemi elektrane nastavljaju da dobijaju struju i rade normalno, izvestili su stručnjaci IAEA od strane višeg ukrajinskog operativnog osoblja sa lica mesta.

Iako je šest reaktora u hladnom stanju, i dalje im je potrebna električna energija za vitalne nuklearne bezbednosne funkcije.

Svaki dizel generator fabrike ima dovoljno goriva za najmanje deset dana.

Inženjeri ZNPP-a su započeli radove na sanaciji oštećenog dalekovoda od 750 kilovolti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>