• 0

Impresivan razvoj jednog grada u komšiluku: BDP im prestigao nacionalni, ovo je recept za uspeh

"Shvatili smo da je dobra organizacija ključna za uspeh i osnovali smo najvažniji sektor koji je sada jedan od vodećih u našoj zemlji-upravljanje investicionim fondovima"

  • 0
Grad Oradea, Rumunija Foto: Shutterstock

Grad Oradea u Rumuniji, u koji je uloženo najviše sredstava EU u toj zemlji, postigao je energetsku stabilnost ali i impresivan razvoj koji je učinio da BDP tog grada, prestigne nacionalni, istakao je zamenik gradonačelnika Marćel Dragoš.

Povodom obeležavanja 15 godina od ulaska Rumunije u Evropsku uniju, zvaničnici grada Oradea predstavili su ključne projekte koji su sprovedeni zahvaljući evropskim fondovima i bezpovratnim sredstvima koji su doveli do ekonomskog razvoja tog grada.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Oradee, rekonstruisane su škole, bolnice, putevi, a grad je dobio i mnogo zelenih površina ali i pešačkih zona.

“Kada je 2007. godine Rumunija postala članica Evropske Unije, gradska uprava grada prepoznala je potrebu i mogućnost da se Oradea unapredi uz pomoć evropskih projekata. Shvatili smo da je dobra organizacija ključna za uspeh i osnovali smo najvažniji sektor koji je sada jedan od vodećih u našoj zemlji-upravljanje investicionim fondovima”, objasnio je Dragoš.

Upravo uz pomoć tog sektora ostvareno je čak 99 odsto projekata koje je predložila gradska uprava, istakao je Dragoš i dodao da je pre 15 godina grad Oradea bio potpuno drugačiji, a da su promene vidljive širom tog grada, prenosi Tanjug.

“Oradea je bio potpuno nerazvijen grad na granici Rumunije, ali danas kada su ostvareni brojni projekti i investicije u najznačajnije oblasti kao što su školstvo, zdravstvo, putna infrastruktura i kada je urađena rekonstrukcija zgrada od istorijskog značaja, Oradea je postala dobro mesto za život”, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da grad Oradea predstavlja ekonomski centar tog regiona Ruminije.

Dragoš je istakao da je u taj grad uloženo više od 200 miliona evra, a između ostalih projekta, izdvojio je ulaganje u gradski prevoz kojim je smanjen protok vozila ali i rekonstrukciju geotermalne elektrane koja snabdeva čitav grad toplom vodom i grejanjem.

Ova grad na severozapadu Rumunije renoviranjem i obnavljanjem geotermalne mreže postigao je energetsku stabilnost i efikasnost za više od 70 odsto stanovnika, naglasio je komercijalni direktor centralnog sistema za grejanje grada Oradea, Dan Krecu.

“Nekada je grad imao jako loše i nestabilno grejanje zbog čega su ljudi bili prinuđeni da pređu na alternativne načine grejanja koje su imale jako loš uticaj na životnu sredinu. Zimi je sneg znao da bude potpuno crn zbog štetne emisije gasova, ali smo projektom ''razvoj za bolju budućnost'' uspeli da rekonstruišemo više od 40 kilometara grejne mreže i na taj način omogućimo energetsku stabilnost za naše građanje, a novom termalnom elektranom smanjili smo emisiju štetnih gasova na minimum”, objasnio je Krecu.

budžet, biznis, investicije Foto: Unsplash

Kako je rekao, unapređen sistem grejanja funkcioniše na korišcenju termalnih voda ali i gasa čime se oslanjaju na sopstvene izvore što omogućuje energetsku stabilnost i samostalnost.

Krecu kaže da je elektrana napravljena davne 1966. godine, a da je 2014. godine počelo je renoviranje kada je zamenjeno više od 75 odsto cevi.

Renoviranje je trajalo u nekoliko etapa i u više projekata koji su sprovedeni uz pomoć Evropske unije, lokalne samouprave i drugih internacionalnih fondova, dodao je on.

Uspeli smo da smanjimo i gubitke u grejanju, pa je do 2014. godine bilo više od 40 odsto gubitaka, a danas je to manje od 25 odsto. Cilj nam je da nakon treće etape radova gubitke smanjimo na manje od 20 odsto, a glavna prednost ovog grajanja je povoljnija cena”, rekao je Krecu novinarima koji se nalaze u poseti Rumuniji na poziv Delegacije EU u Srbiji.

U planu je izgradnja i solarnog parka od 80 MV kojim bi se dodatno unapredilo grejanje, a ovim inovativnim zelenim projektom uprava želi da smani zavisnost od fosilnih goriva.

Prema istraživanjima, poslednjih godina, grad Oradea broji sve više stanovnika i popeo se na 11 mesto po broju stanovnika u Rumuniji. Prema popisu stanovništva sprovedenom 2020. godine, Oradea je imala oko 220.000 stanovnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>