• 0
 ≫ 

"Nije bilo razgovora o odlaganju grejne sezone, toplane spremne za sezonu"

 ≫ 

Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu

  • 0
grejanje, grejalica, zima, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone, rečeno je u tom ministarstvu, povodom informacija koje su se pojavile da će grejna sezona početi u novembru zbog ustede energenata, iako bi zvanično trebalo da krene 15. oktobra.

"Ako postoje argumenti za takav predlog, ministarstvo je spremno da se o tome razgovara. Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem", navode u ministarstvu.

Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata, kažu u ministarstvu.

Ipak, ističu, da svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.

"Podsećamo da Zakon o energetici u stavu 1. člana 356. propisuje da energetski subjekt koji obavlja delatnost distribucije toplotne energije vrši distribuciju toplotne energije pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS). Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno jedinicama lokalne samouprave da propišu u skladu sa okolnostima", navodi se u saopštenju.

Prema navedenim propisima svih jedinica lokalnih samouprava koje imaju sisteme daljinskog grejanja, grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu.

SARAJEVO MIHAJLOVIC FORUM Foto: MRE/Zoran Petrović

Podsećaju da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja Toplane Srbije, kao i predstavnici JKP Beogradskih elektrana.

Apel da se ne poveća cena grejanja 

Mihajlović je ranije danas izjavila  da je njeno ministarstvo dalo preporuku lokalnim samoupravama da ne povećavaju cenu grejanja.

"Preporuka je da ne dižu cene u jedinicama lokalne samouprave, nego da ovu krizu preguramo zajedno. Država i Ministarstvo su se potrudile da svima obezbede dovoljne količine svih energenata. Teško da su lokalne samouprave to same uradile. Ako smo svi zajedno u ovome što se tiče nabavke, moramo biti svi zajedno i kada je u pitanju cena", poručila je Mihajlovićeva.

Kaže da smo spremni, koliko država to može da bude, kada je u pitanju gas.

"Imamo napunjen Banatski dvor, imamo pola milijardi kubnih metara gasa u Mađarskoj i imamo Balkanski tok gde od 1. oktobra možemo da dobijemo šest miliona kubnih metara, čak do osam", rekla je Mihajlovićeva.

Međutim, kako je kazala, ako se negde nešto desi, dođe do fizičke nemogucnosti da gas dođe do nas, a može da bude sabotaža, kvar ili eksplozija, tog trenutka Srbija neće imati dovoljno gasa i tada će se aktivirati krizni planovi.

Ministarka navodi da Srbija planira ulaganje od 12 milijardi evra u energetiku, a od toga i u dva naftovoda, jer, kako kaže, moramo strateški da razmišljamo za budućnost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>