• 1

Kriza sa gasom uzela danak: Prelepo kupalište u pećini zatvoreno do daljeg

"Ne mogu da razumem zatvaranje tako divnog kompleksa. Vlada podržava svašta. Zar ne bi mogli da daju malo i za ovo?", jedan je od komentara posetilaca kupališta

  • 1
Mađarska pećinske saune

Foto: Michal_Fludra_travel / Alamy / Alamy / Profimedia

Osoblje je u ponedeljak ugasilo svetla i počelo da prazni bazene u čuvenom pećinskom kupalištu Miskolctapolca u Mađarskoj, nakon što je vekovima stara atrakcija podlegla krizi savremenog doba – rastućim cenama gasa.

Posetioci su dolazili u ovu fascinantnu pećinu još od pre rimskih vremena, da bi kupali u njenim prirodno zagrejanim vodama. Poslednjih godina, mesto se oslanjalo na gas za dopunu temperature u bazenima i pećinama, posebno tokom zime. Ali, onda je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, izazvavši šokove širom globalne ekonomije i tržišta energije.

Za Miskolctapolcu i druge biznise širom Evrope, a i šire, ta invazija se ispoljila u vidu paprenih računa.

Pećina - sa svojih pet sala za kupanje i lavirintskim prolazima sa masažnim tuševima - zatvorena je u ponedeljak "na neodređeno vreme", rekao je njen operater "Miskolci Furdok" u saopštenju.

- Moramo da zatvorimo Cave Bath, iz jednog jedinog razloga: naša potrošnja gasa u tri meseca od oktobra do decembra koštaće dodatnih 61 milion forinti (140.000 dolara) - navodi izvršna direktorka Judit Nemet.

Zatvaranje će imati neizbežan uticaj na hotele i pansione i druge turističke kompanije u okolini, što je svakako zabrinjavajući znak za industriju koja je tek nedavno počela da se oporavlja od posledica kovida-19.

Mađarska pećinske saune

Foto: Michal Fludra / Alamy / Alamy / Profimedia

Posetioci koji su se nedavno - poslednji put pre zatvaranja - kupali u pećini, rekli su da se i dalje nadaju odlasku "u poslednjem trenutku".

- Ne mogu da razumem zatvaranje tako divnog kompleksa. Vlada podržava svašta. Zar ne bi mogli da daju malo i za ovo? - rekla je Andrea Muška, čiji je suprug, Karoli Kerezsi, kazao da će "hoteli bankrotirati jer zavise od ovoga".

Mađarska pećinske saune

Foto: Michal Fludra / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija "Miskolci Furdok" je poslovala sa gubitkom u protekle četiri godine, a njeni prihodi u 2021. i dalje su bili znatno ispod nivoa pre pandemije. Aktuelni računi za gas bili su kap koja je prelila čašu.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    14. oktobar 2022 | 16:03

    Kad podržavaju Ameriku Nemačku i Ukrajinu nek im daju onu gas. To Putine. Zavrni slavinu. Napustiće oni i kuće da bi sišli u podrume.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>