• 0

Putin s Erdoganom o pokušaju sabotaže Turskog toka: Pričali i o gasnom čvorištu

Ruski lider je naveo da je zahvaljujući Erdoganovom čvrstom stavu realizovan plan izgradnje Turskog toka

  • 0
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izneo je danas, na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, i slučaj pokušaja sabotaže gasovoda Turski tok.

„Iako je, kao što ste čuli, pokušano da se cevovod digne u vazduh na teritoriji Ruske Federacije, to se, hvala Bogu, nije desilo i on uspešno radi", rekao je Putin turskom kolegi.

Ruski lider je naveo da je zahvaljujući Erdoganovom čvrstom stavu realizovan plan izgradnje Turskog toka i da je, kao rezultat toga, Turska sada najpouzdanija ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu.

Putin predlozio Erdoganu izgradnju gasnog cvorista u Turskoj

Putin je rekao da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

„Tokom rada čvorišta, koje bismo mogli zajedno da izgradimo, ono bi, naravno, bilo i platforma ne samo za trgovanje gasom, već i za utvrđivanje cene, što je veoma važno pitanje – pitanje cene“, rekao je Putin, prenosi Rojters.

Dodao je da su „ove cene danas izuzetno visoke" i da bi lako mogli da ih usmere "na normalan tržišni nivo, bez ikakvih političkih prizvuka".

Putin je prethodno u sredu nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Švedske i danske vlasti istražuju te eksplozije kao akte sabotaže, ali još nisu saopštile ko po njihovom mišljenju stoji iza njih.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>