• 0

Više od polovine žena na selu nema pravo na penziju: 36 odsto odriče se nasleđa u korist muškarca

Potpredsednica Vlade Srbije istakla je inicijativu za donošenje posebnog Akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja

  • 0
novac, ušteđevina, finansije Pixabay.com

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović saopštila je da rad i položaj seoskih žena u Srbiji nisu dovoljno vidljivi a da one nose najteže breme svih izazova ovih kriznih vremena.

Žene sa sela su oslonac i potencijal za bolji društveni i privredni razvoj i očuvanje bogatstva Srbije, navela je Mihajlovićeva u čestitki povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, koji je Generalna skupština UN prvi put ustanovila 2008. godine.

- Ovaj dan posvećen je svim ženama sa sela i koristim priliku da danas iskažem posebnu pohvalu za njih i sve što one svojim radom čine za zajednice u kojima žive i čitavo naše društvo - napisano je u čestitki.

- Rad i položaj naših seoskih žena nisu dovoljno vidljivi i zalažem se da o njima govorimo i svakog drugog dana u godini, jer one su te koje nose najteže breme svih izazova ovih kriznih vremena - dodala je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je ukazala da je svaka druga žena na selu formalno nezaposlena, ali obavlja najveći deo neplaćenog kućnog rada u svojim domovima.

Opstanak seoskih žena uglavnom zavisi od poljoprivrednih gazdinstava koja najčešće nisu u njihovom vlasništvu, ali zato ova gazdinstva i domaćinstva ne bi opstajala da one nisu njihov stub, navodi Mihajlovićeva.

Ona kaže da više od polovine seoskih žena nema pravo na penziju, a 36 odsto njih se odriče nasleđa u korist muških srodnika, čime postaju dodatno ranjive i zavisne članice domaćinstva i velika većina njih gubi i pravo na socijalnu pomoć.

- Dominantni tradicionalni obrasci i običajna praksa posebno su izraženi u seoskim sredinama i utiču na već otežan položaj žena u njima, zbog čega je značajno da svi zajedno radimo na podizanju svesti, kako bi žene imale informacije o svojim pravima i načinima da ih ostvare - rekla je Mihajlovićeva.

- Od osnivanja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, vodi me i podstiče vizija boljeg položaja i kvaliteta života svake žene i devojčice u Srbiji, boljeg pristupa svim resursima, bez obzira da li žive u gradskim ili seoskim sredinama, a posebno za jednaka prava i šanse u svim oblastima života - saopštila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, mnoge inicijative su pokrenute i doprinele stvaranju boljih mogućnosti da žene sa sela ostvare prihode za sebe i svoja domaćinstva, a time dostignu ekonomsku samostalnost, dostojanstven život i adekvatno vrednovanje rada.

- Nastavićemo sa podrškom delatnostima i zanimanjima kojima se tradicionalno žene na selu bave kako bi se ojačao njihov ekonomski položaj a one bile osnažene da ostvare sva svoja prava. S tim u vezi iniciraćemo i donošenje posebnog Akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja - istakla je Mihajlovićeva.

Video: Žene na selu nose veliki deo tereta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>