• 1

Pogrebne firme mnogi već smatraju "profiterima", a posle ovoga? Trošak koji niko nije očekivao

Prema nekim podacima, cene gasa čine oko 20% cene kremacije

  • 1
cveće sahrana

Foto: Shutterstock

Cene su podivljale u mnogim pravcima, ali malo ko je očekivao jedan specifični trošak.

Naime, energetska kriza se odrazila i na postupak kremiranja, te se predviđa da će troškovi kremacije u Francuskoj porasti za čak 35 odsto u naredne dve godine.

Te podatke je izneo servis za praćenje troškova sahrane MPF, a prenose TV kanal TF1 i portal RT.  Porast se direktno pripisuje cenama energenata, posebno cenama gasa, koje su u zaletu od lani, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, jednom od glavnih energetskih partnera bloka.

Cena gasa, navodno, čini do 20% cene postupka koji uključuje kremaciju, te se očekuje porast sa 675 evra na 911 evra.

Kremacija je donedavno bila jeftinija alternativa sahranjivanju, međutim, sva je prilika da će pogrebne firme koje nemaju pravo na subvencije za energiju - olako prebaciti rastuće račune na ožalošćene.

- Ako se cene previše povećaju, porodicama može postati nedostupno da plate kremiranje - rekao je medijima Frederik Plaisant, predsednik Francuske federacije kremacije, dodajući da bi sve veći broj Francuza koji se sada radije odlučuje za sahranu, mogao predstavljati problem zbog manjka prostora na grobljima.

Na kremaciju, piše dalje RT, navodno "otpada" više od 40 odsto sahrana u Francuskoj. "Postoji stvarna zabrinutost u vezi sa ovom temom u sektoru", kaže Entoni Falord, generalni direktor pogrebne službe Funeplus, koji strahuje da će nagli porast cena ojačati loš imidž određenih pogrebnih ustanova, koje se ponekad smatraju "profiterima".

Video: Predlozi sindikalaca nisu usvojeni, minimalna zarada od januara 40.020 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>