• 6

Sukob među komšijama zbog gasa: "Njima ide novac, a mi glupaci sedimo na suvom"

Direktor "Salinen Austria AG" kritikuje i Vladu Austrije, smatrajući da su privrednici ostavljeni na cedilu usred energetske krize

  • 6
gas, cene gasa Foto: shutterstock.com

Direktor "Salinen Austria AG", Peter Untersperger, zahteva od Nemačke otvaranje gasovoda Severni tok 2, zbog rastuće cene gasa.

- Amerikancima sankcije uopšte ne štete, već profitiraju od njih, a Nemačka i Austrija time same sebi pucaju u koleno - objasnio je Untersperger agenciji APA.

Prema njegovim rečima, "EU je napravila velike greške, a Ukrajini nikada nije trebalo ponuditi članstvo u NATO, ali se sada ne može nazad, jer bi Evropa izgubila na ugledu".

Ova kompanija je još u januaru, dakle pre rata u Ukrajini, smanjila proizvodnju za 20 odsto, upravo zbog cene energenata. Sada je, kaže njen direktor, situacija još gora.

Unteresperger je kazao da se unapred kupljene količine energenata smanjuju i da je "Salinen Austria AG" sve više izložen tržišnim cenama, koje može samo delimično prebaciti na kupce.

- Do sada smo uspeli da prosledimo samo 10 do 12 odsto, a potrebno je 25 do 30 procenata - rekao je Untersperger, ukazujući da je proizvodnja i dalje za 20 odsto niža i da će tako ostati do kraja godine. I pored toga, on očekuje uravnotežen do blago pozitivan rezultat za tekuću poslovnu godinu.

Untersperger takođe smatra da je politika privrednike ostavila na cedilu, i postavlja pitanje zašto se nije ranije prešlo na obnovljive izvore energije. Kritikuje i austrijsku vladu zbog uvođenja poreza na CO2 jer to, kako kaže, utiče na konkurentnost u odnosu na Nemačku.

- Naši nemački konkurenti dobijaju ogromne svote novca, a mi glupaci sedimo na suvom i moramo da plaćamo 400 evra po megavatsatu - istakao je Unteresperger u izjavi agenciji APA.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nulta grupa

    17. oktobar 2022 | 09:27

    Glupani, tek sad su uvidjeli scenario koji se vec nazirao pocetkom rata u Ukrajini! Tako vam i treba.

  • Jelena

    17. oktobar 2022 | 09:28

    Konacno jedan pametan! Sta cekas,skupljaj raju Pa na ulice!!!

  • Branja

    17. oktobar 2022 | 09:27

    Dobro jutro kolumbo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>