• 1

Usijanje u Britaniji: Novi ministar finansija ukinuo maltene sve poreske mere svog prethodnika

Hant je takođe najavio da će energetski paket, osmišljen da subvencioniše račune potrošača i preduzeća za energiju, trajati samo do aprila

  • 1
Džeremi Hant Foto: Richard Pohle / News Licensing / Profimedia

Britanski ministar finansija, Džeremi Hant, iskoristio je svoj prvi ponedeljak na novom poslu da objavi da će skoro sve "kontroverzne poreske mere koje je najavio njegov prethodnik - biti poništene".

Hant je, kako smo prethodno pisali, rekao da je vlada premijerke Liz Tras napravila greške svojim kontroverznim planovima za smanjenje poreza.

Glavni "zaokret" u novom planu uključuje ukidanje smanjenja najniže stope poreza na dohodak sa 20% na 19%, kao i smanjenje stopa poreza na dividende, poništavanje reformi rada van platnog spiska, povraćaj PDV-a za turiste i zamrzavanje na stope dažbina na alkohol.

Hant je rekao da je poništeno smanjenje poreza iznosilo 32 milijarde funti godišnje, piše CNBC.

Jedina fiskalna politika prethodnog ministra finansija, Kvasija Kvartenga, koja ostaje na snazi jeste otkazivanje planiranog povećanja nacionalnog osiguranja, opšteg oporezivanja, za 1,25%; kao i smanjenje poreza koji se plaća prilikom kupovine imovine.

Tržišta su pozdravila ovu Hantovu najavu, a funta je porasla u odnosu na dolar, za više od 1%, danas do 11:30 sati po londonskom vremenu. Prinosi na državne obveznice Velike Britanije su naglo pali, sa 10-godišnjim prinosom nižim za 35 baznih poena. Prinosi se kreću obrnuto od cena.

Hant je takođe najavio da će energetski paket - osmišljen da subvencioniše račune potrošača i preduzeća za energiju - trajati samo do aprila, a zatim će biti revidiran kako bi "poreske obveznike koštao znatno manje nego što je planirano".

Prema sadašnjem planu, vlada ograničava iznos koji se plaća po kilovat-satu za gas i električnu energiju - nižu od tržišne stope, usred rastućih veleprodajnih cena. Sada se očekuje da će prosečno domaćinstvo plaćati 2.500 funti godišnje, što je još uvek više u odnosu na prosečni godišnji račun od 1.400 funti u 2021. godini.

Ipak, to je ujedno i dosta niži iznos od 4.650 funti, koji je bio predviđen bez ove Hantove "intervencije", dodaje dalje CNBC.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>