• 1
 ≫ 

Čuveni bankar s Volstrita o recesiji: "Evropa je već zaglibila, a SAD idu ka tome"

 ≫ 

Izvršni direktor JP Morgan Čejsa, Džejmi Dajmon, ne može predvideti koliko bi recesija mogla da traje, ali kaže da je situacija "veoma ozbiljna"

  • 1
džejmi dajmon Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

- Američka privreda mogla bi da zapadne u recesiju u narednih šest do devet meseci - rekao je izvršni direktor JP Morgan Čejsa, Džejmi Dajmon, ove nedelje za CNBC.

Prema rečima uglednog bankara s Volstrita, ekonomija te zemlje, "zapravo i dalje dobro stoji", iako su rastuća inflacija, povećanje kamatnih stopa i situacija u Ukrajini "veoma ozbiljna" kombinacija koja bi mogla dovesti do recesije.

- Ne možete govoriti o ekonomiji, a da ne pričate o stvarima u budućnosti, a ovo su ozbiljne stvari… Ovo su veoma, veoma ozbiljne stvari koje će verovatno gurnuti SAD i svet u recesiju, mislim, Evropa je već u recesiji - rekao je Dajmon.

Federalne rezerve SAD podigle su kamatne stope za 75 baznih poena prošlog meseca, što je treće uzastopno povećanje na tom nivou. Zvaničnici su takođe nagovestili da bi mogli da nastave da povećavaju kamatne stope, ako se situacija sa potrošačkim cenama ne popravi.

Izvršni direktor gigantske američke banke kazao je da je FED "predugo čekao i učinio premalo" u nameri da se uhvati u koštac s inflacijom, koja je nedavno skočila na 40-godišnji maksimum. Doduše, kaže da ne kritikuje trenutni pristup Američke centralne banke.

- Hajde da svi poželimo FED-u uspeh i držimo palčeve da uspe da uspori ekonomiju.

Dajmon je u nastavku rekao kako ne može predvideti koliko bi recesija mogla da traje. "Može da ide od veoma blagog do prilično teškog nivoa, i umnogome će zavisiti od toga šta će se desiti sa sukobom u Ukrajini. Dakle, mislim da je teško pogoditi; treba biti spreman".

Jedini garantovani ishod ove situacije je, smatra poznati milijarder, visoka volatilnost tržišta.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. oktobar 2022 | 21:24

    Све чине да забашуре кризу која је почела 2008. Зато је инсталиран сукоб у Украјини. Захваљујући реакцији Русије, а онда и Кине, нема нових сукоба у свету. Сад се полако указује ружна истина за Запад - ко лија, на крају долија.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>