• 0

Buking pod istragom u jednoj evropskoj zemlji: Pokušao da "ubije" konkurenciju

Booking hotelima u Španiji nametnuo nepravedne uslove, sumnjaju u toj zemlji

  • 0
Žena, letovanje, laptop, pretraga, booking, buking, rezervacija

Foto: Shutterstock

Španski regulator za tržišno nadmetanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li digitalna platforma Booking.com pokušava da istisne konkurenciju online putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smeštaja.

Istraga je pokrenuta na osnovu dve pritužbe koje su podneli Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera, objavila je agencija za zaštitu tržišnog nadmeanja CNMC.

Udruženja tvrde da je Booking.com hotelima u Španiji nametnuo nepravedne uslove i primenio mere koje mogu da imaju rezultat istiskivanje drugih online putničkih agencija i online prodajnih kanala.

Regulator je objavio da postoje „opravdani razlozi" za sumnju da je platforma možda prekršila španske zakone o tržišnom nadmetanju, kao i ugovor o funkcionisanju EU koji kompanijama zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, navodi se.

CNMC će istražiti slučaj tokom idućih 18 meseci i saslušati argumente obe strane. Ako utvrdi da je prekršen zakon, Booking.com bi mogao da se suoči s novčanom kaznom u rasponu od 100.000 evra do više od 10 miliona po prekršaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>