• 6

Lorkovski: Nosiću džemper da uštedim energiju, Srbija može da trguje strujom cele zime ako treba

Istakao je da je cela EU, svih 27 zemalja članica, odlučila da postepeno odustaje od ruskog gasa do 2027. godine

  • 6
džemper Foto: shutterstock.com

- Nosiću džemper da bih uštedeo energiju i smanjio račun za ruski gas - kazao je direktor Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope, Artur Lorkovski.

- Rusija je decenijama nudila jeftiniji gas Evropi i sada svi znamo da je to bila zamka zavisnosti iz koje EU sada beži, ne bez problema, ali uspešno. Kao nekada druge evropske zemlje, i Srbija bi mogla privremeno da profitira od povoljnih cena gasa, ali je danas svima očigledno da ova saradnja nije bez rizika, jer se Gasprom nije pokazao kao pouzdan snabdevač - rekao je Lorkovski za list Politika.

Istakao je da je cela EU, svih 27 zemalja članica, odlučila da postepeno odustaje od ruskog gasa do 2027. godine.

On je napomenuo i da su skladišta u Evropi popunjena na rekordno visokom nivou - 91 odsto, kao i da je uvoz ruskog gasa na rekordno niskom nivou od osam procenata. Kaže, takođe, da je učešće gasa u potrošnji energije u Srbiji oko 10 procenata.

Uvoz tečnog prirodnog gasa u EU kompenzovao je najmanje trećinu gasa koji je ranije isporučivala Rusija ove godine, a dobar deo došao je iz SAD, naveo je Lorkovski.

- Pitanje je, međutim, da li Srbija ima otvoreno i konkurentno tržište koje bi omogućilo da se srpskim potrošačima ponudi alternativni gas, uključujući i LNG. Prema mišljenju predstavnika sekretarijata (Energetske zajednice) reforma tržišta gasa u Srbiji je još na čekanju, tako da tržište ostaje zatvoreno za alternativna snabdevanja.

Kako je Lorkovski dalje rekao, preporuka Sekretarijata je da se domaće tržište za saradnju sa susednim zemljama otvara, a ne zatvara, jer se time stvara više alternativnih rešenja. Kaže da za razliku od gasa, Srbija ima pristup otvorenom globalnom tržištu nafte i dostupne alternativne opcije snabdevanja.

Srbija ima prednosti i kao zemlja proizvođač nafte, istakao je Lorkovski.

Na pitanje kako komentariše odluku EU, a posebno Hrvatske, da prekine isporuke ruske nafte preko Janafa samo Srbiji, rekao je da je "šesti paket sankcija bio reakcija na ruske zločine u Ukrajini".

- Zabranjuje se uvoz sirove nafte iz Rusije iz mora, uključujući finansiranje ili finansijsku pomoć za transport nafte u EU, kao i isporuke nafte u treće zemlje. Prema merama sankcija, Hrvatska ne može dozvoliti da se ruska sirova nafta transportuje sa terminala Omišalj preko njene teritorije - kaže direktor Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Kada je reč o struji, rekao je da je Srbija snažno povezana sa susednim zemljama i može da trguje strujom ako bude potrebno tokom cele zime.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    18. oktobar 2022 | 15:10

    Aha pa ce zavisnost od jeftinog ruskog gasa da zamene skupljim gasom iz SAD i preprodavaca ruskog gasa.

  • Paki

    18. oktobar 2022 | 16:00

    Nisam ljubitelj Putina cak sta vise ali posle ovakvih izjava ostajem bet teksta Godinama nas je uvlacio u zamku a sada Amerika hoce da nam.pomogne sa.tecnim gasom koji kosta 4 puta vise nego ruski.Ja vise nista ali nista ne razumem.Jal se ovaj covek igra sa nasom intiligencijom ili misli ozbiljno?

  • Перагеније

    18. oktobar 2022 | 15:26

    "Rusija je decenijama nudila jeftiniji gas Evropi" - ХАХА, па ТО је поента. Русија је, уз америчку помоћ и глупост Европе повисила цену, нема више јефтиноће... А кад се буду вратили руском гасу - јер другог и нема на дуже стазе - биће ТА, виша цена, хехе...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>